En Xarxa Elèctrica, el tenen clar: Espanya necessita més infraestructures d'emmagatzemament energètic perquè sense elles no hi haurà manera d'integrar amb eficiència els sistemes de producció d'energia renovable al sistema i, el que és molt pitjor, no es podran garantir ni l'estabilitat ni la seguretat del subministrament.

Xarxa Electrica ACN
 

Molt potencial, poca concreció

El potencial de la península per convertir-se en líder europeu en producció d'energia renovable és molt ampli gràcies, principalment, als sistemes solars i eòlics, però el desmantellament de la xarxa de centrals tèrmiques de carbó i el tancament previst de les nuclears eliminen del sistema dos elements clau que asseguren disponibilitat constant d'energia. En ser els dispositius solars i els eòlics sistemes de producció intermitents condicionats per la meteorologia, les infraestructures d'emmagatzemament són imprescindibles. Segons el parer de Xarxa Elèctrica d'Espanya ni tenim els suficients ni s'han planificat els que es necessitaran quan les centrals nuclears –tèrmiques de carbó gairebé ja no queden- tanquin com el Govern pretén. Sense infraestructures d'emmagatzemament, l'únic element que podrem utilitzar per garantir el subministrament són les centrals de cicle combinat, que funcionen amb gas. I el gas, mentre no activem l'explotació dels jaciments que hi ha al nostre territori, ve de molt lluny. I aquest molt lluny, a més, s'ubica en regions que no es caracteritzen precisament per la seva estabilitat política.

Xarxa elèctrica
Xarxa elèctrica

Foc amic

Qui reclama més infraestructures d'emmagatzemament no és algú llunyà al PSOE, ja que parlem de Beatriz Corredor, presidenta des de 2020 de Xarxa Elèctrica d'Espanya i ministra d'habitatge entre 2008 i 2010 d'un Executiu que va liderar José Luis Rodríguez Zapatero. Els sistemes d'emmagatzematge, explica Corredor, són el que ens permetrà no perdre l'energia renovable que es genera "quan la demanda no la necessita".

De quines infraestructures parlem?

Una de les més senzilles d'habilitar són les centrals de bombatge, que són centrals hidroelèctriques associades a dos embassaments en les quals l'aigua continguda en la cota més baixa pot ser elevada a l'embassament superior mitjançant bombes activades amb energia captada en hores vall. Després, en pics de demanda, l'aigua es fa baixar a la cota inferior per generar energia. Per a Corredor, és imprescindible "reforçar el sistema" amb equipaments d'aquest tipus. No és, a més, l'única: Raúl García, director de l'Associació Espanyola d'Emmagatzemament, recorda que, en un moment en el que tenim instal·lada "més potència eòlica i fotovoltaica que la que podem consumir" perdrem energia i diners sense aquestes infraestructures.