Quantes empreses amb seu a Catalunya treballen dins del sector de la salut digital com a principal activitat? Un total de 331. Ho indica un estudi elaborat per la Generalitat. La xifra, si es compara amb la del 2022, implica un creixement del 24% segons indica l’informe La Salut Digital a Catalunya. Agrupades, aquestes 331 empreses generen un volum de negoci de 592,5 milions d’euros (un 35% més que al 2022) i ocupen a 4.810 persones (un 56% més). Per àmbits d’activitat, les empreses de salut digital a Catalunya operen principalment en el desenvolupament d’eines clíniques (18% del total), la consultoria tecnològica (18%), les teràpies digitals (12%) i el suport a les decisions mèdiques (10%).

covid infermeres hospital cap urgencies salut vacuna ambulancies atenció primaria (21)
 

Referent d’innovació

Des de la Generalitat, es considera que aquestes dades exemplifiquen la posició central de Catalunya com a territori de referència en l’àmbit de la salut, també en la seva innovació i digitalització”. Tot plegat, se substancia gràcies a, expliquen des del Govern autonòmic, “la conjunció d’un sistema de salut de referència amb la presència d’un destacat ecosistema de recerca i d’innovació fan de Catalunya el lloc idoni per desenvolupar noves solucions en el camp de la salut digital”. De les més de 2.100 startups presents a Catalunya, el segment de tecnologies de la salut és el més nombrós i representa el 17% del total.

La Salut digital arreu del món

A escala mundial, el sector de la salut digital va assolir l’any 2023 un valor global de 309.900 milions dòlars amb una previsió de creixement anual del 13% fins al 2032, Aquestes xifres impliquen que d’aquí vuit anys el volum de negoci rondarà els 940.000 milions de dòlars.

Què és?

Per l’Organització Mundial de la Salut, la salut digital, és l’àmbit de coneixement i pràctica associat al desenvolupament i ús de tecnologies digitals per millorar la salut. El sector engloba àmbits com la intel·ligència artificial aplicada a la medicina o els models telemàtics; i que es tradueix en solucions tecnològiques com la medicina personalitzada, els nous dispositius mèdics, la telemedicina o les teràpies digitals.