Al Japó, on ens porten uns anys d'avenç en aquesta carrera cap a l'abisme que se'ns escarrassa a tots els habitants d'això que anomenem primer món, pateixen en tota la seva cruesa un problema que ja notem aquí: la falta de mà d'obra en sectors com la indústria i els manteniments. Com aquí, allà tothom prefereix dedicar-se a altres menesters, i resulta difícil trobar lampistes, electricistes, fusters i, per descomptat, pouaters. Per solucionar-lo, miraran a veure si poden apanyar-se amb robots.

aranyes robot
 

Aràcnids metàl·lics

Tenen, de fet, fins a un prototip, que ha dissenyat Tmsuk, una empresa japonesa de robòtica, i que té vuit potes articulades i s'assembla molt a una aranya. Gràcies a aquesta forma tan particular, pot moure's sense dificultats per les canonades i canals de les xarxes japoneses de clavegueram. Equipen, a més, una CPU Raspberry Pi.

Molta feina

El Japó és un dels primers països d'arreu del món en què es va generalitzar el clavegueram urbà, i per això, moltes de les canalitzacions superen els 50 anys, que és la vida útil mitjana que té una infraestructura d'aquestes característiques. La feina que queda al davant és, per tant, ingent, i caldran, a més dels robots, molts professionals formats en habilitats com les que permetran manejar-los. La idea de Tmsuk és que el 2024 el seu exèrcit d'aranyes ja estigui en servei i s'encarregui de tasques de revisió i control de qualitat. En el futur, també faran petites reparacions. Ser pouater es posarà difícil, al Japó, perquè, per exercir aquest ofici, caldrà aprendre programació, robòtica i saber manipular una infinitat de dispositius.