Aquesta mateixa segona quinzena de desembre, el Consell de Ministres aprovava la proposta del Ministeri de Transició Ecològica per mantenir en funcionament en el centre d'emmagatzemament de residus radioactius de mitjana, baixa i molt baixa activitat fins a "completar el desmantellament de les centrals nuclears", un procés, que, segons el Govern, s'ha de completar entre 2027 i 2035. IU, subsumida avui en Sumar, emetia aquests dies un comunicat en el qual els seus representants a la província de Còrdova (El Cabril està en el municipi d'Hornachuelos, en aquesta província andalusa) reclamaven el tancament "immediat" del centre d'emmagatzemament.

Transició "verda"
El tancament, diuen els representants cordovesos d'IU, ha de formar part de la, al seu entendre, "necessària transició cap a un model industrial i energètic verd". Per això, expliquen, el Govern no ha "de continuar utilitzant El Cabril per emmagatzemar residus procedents de centrals en procés de desmantellament" encara que siguin de mitjana, baixa i molt baixa activitat, que són els que admet la instal·lació. El centre d'El Cabril, diu IU, és "en un parc natural de gran importància com és el Parc Natural d'Hornachuelos" i l'energia nuclear, almenys per a IU, "planteja problemes de llarg abast amb conseqüències perilloses per a la seguretat, la salut pública i el medi ambient". Els representants d'IU obvien en el seu comunicat que la Comissió Europea considera que l'energia nuclear és sostenible i ha de formar part del mix energètic que permetrà completar la transició ecològica. Cap dir, això sí, que el Govern d'Espanya discrepa de la Comissió Europea en aquest punt.
El Cabril
El Cabril és avui l'únic magatzem de residus radioactius de baixa i mitja activitat actiu a Espanya i, en ell, es clasificaquen i emmagatzemen en contenidors de formigó els residus de baixa, molt baixa i mitja activitat. Els contenidors, fabricats a prova a de terratrèmols, es guarden en cel·les construïdes en naus en superfícies. Avui, el centre d'emmagatzematge està a més del 62% de la seva capacitat i rep uns 3000 bidons diaris. El 95% dels residus procedeix de centrals nuclears i el 5% restant, d'hospitals, universitats i laboratoris d'investigació. A El Cabril es va extreure urani fins a 1959 i ja als anys 60 es van començar a emmagatzemar residus a les antigues instal·lacions mineres. Una vegada aquestes es van omplir, es va construir una planta de tractament de residus, que avui s'emmagatzemen en superfície. Els isòtops que allà es manegen|manipulen emeten radioactivitat durant 300 anys. A la instal·lació treballen unes 115 persones sobre el futur de les quals IE no s'ha fet ni la més mínima pregunta.