Pot la indústria del cuir i la pell naturals ser més sostenible? Un consorci d’empreses liderat pel grup de recerca A3 Leather Innovation Center de la Universitat de Lleida considera que sí i, per aconseguir-ho, ha invertit 2,2 milions d’euros en un projecte d’R+D que ha aconseguit fer més sostenible i circular el procés de tractament de la pell. Així, en el marc del projecte anomenat INNPELL, s’han introduït millores al llarg de tot el procés d’adobament que han permès reduir fins a un 65% l’ús de productes químics substituïbles i un 40% el consum d’aigua.

20211115 Velasco visita Avana Piel 1024x768
 

Quines empreses participen?

El projecte ha estat liderat pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i, en ell, han participat empreses com ara Leather Química, Curtidos Badia, la Compañia Arrendataria de Industrial Igualadina, Combalia, Miret, Curtits Aqualata i Igualadina de Depuració i Recuperació. Totes elles membres del Leather Clúster. L’objectiu del projecte és, segons explica la directora de l’A3 Leather Innovations Center, Anna Bacardit, es “emprendre una nova estratègia per integrar l’economia circular al sector de la pell i reduir els productes químics utilitzats en cada etapa en comparació amb el procés convencional”. L’experta recorda que “el procés d’adobament tradicional que transforma la pell provinent de l’escorxador en pell acabada per a diferents aplicacions, des de la marroquineria a la confecció o el calçat, s’ha anat transformant al llarg dels anys per tornar-se més sostenible, però encara es basa en l’ús de substàncies químiques en grans quantitats”. Amb el projecte, s’ha aconseguit eliminar del procés els químics considerats més tòxics i que acaben estant presents en les aigües residuals, com els sulfurs, dissolvents o aldehids, entre d’altres. Aquests s’han substituït per alternatives més respectuoses amb el medi ambient i la salut.

Tres anys de feina

Al llarg dels tres anys de durada del projecte, el consorci català ha investigat la introducció de millores en les diferents fases del procés d’adobament de la pell, i ha comprovat la seva eficiència tant a escala de laboratori com en proves pilot per part de les empreses participants. Així, el nou procés de conservació de la pell fresca que ha desenvolupat el consorci empra menys productes químics i en concret, està lliure de sal, ja que fa servir una alternativa sintètica més sostenible que permet reduir un 98% de la concentració de clorurs i, com a conseqüència, també disminueix el seu impacte en les aigües residuals.

A més, la nova metodologia permet aconseguir també que el procés de producció sigui més ràpid, amb una reducció d’un 15% del temps total emprat al llarg de tot el procés d’adobament. En un futur proper, el consorci espera poder acabar de validar els prototips de pell produïts seguint aquest nou procés més sostenible, de manera que la metodologia es pugui introduir a escala industrial al sector de l’adobament català.