Segurament recordes que la primera pel·lícula gravada és una filmació de finals del segle XIX (1896), dels germans Lumière. L'obra, que durava escassos 50 segons, va rebre com a títol L'arribada d'un tren a l'estació de La Ciotat i consistia senzillament en el que descriu el seu nom.

Si bé fa temps que l'ésser humà havia aconseguit plasmar imatges en fotografia, els Lumière van deixar atònits els afortunats privilegiats que van veure per primera vegada aquesta obra d'imatges en moviment. Acabava de néixer el cinema.

Ara, gairebé 125 anys després d'aquella fita, el youtuber Denis Shiryaev ha aconseguit mitjançant les més modernes tecnologies, millorar molt notablement aquella filmació, que com és lògic no comptava amb massa qualitat a finals del XIX. Una cosa que també està fent que els qui han vist la transformació s'admirin, atès l'augment en la qualitat de la nova versió del longeu i breu documental.

Germans Lumière

Utilitzant el programari Gigapixels AI –que utilitza xarxes neuronals artificials– i l'eina DAIN, Denis Shiryaev ha pogut ampliar les imatges originals fins a assolir una qualitat 4 K i amb 60 frames per segon. Dit d'una altra manera, aquest youtuber ha aconseguit adaptar la imatge en moviment perquè en la nova versió, apareguin en alta resolució, com si es tractés d'una filmació d'avui dia.

Les xarxes neuronals artificials estan inspirades en el cervell humà i permeten que els programes informàtics desenvolupin l'aprenentatge de forma independent a partir de les dades que se li envien. El programari, a partir de la pel·lícula original, ha pogut reconstruir i enriquir les imatges d'una base de dades, sense que es noti que les imatges de la pel·lícula original han estat modificades. El resultat és sorprenent.

Les imatges es van obtenir gràcies a una forma de xarxes neuronals artificials: xarxes generatives antagòniques o GAN (per les seves sigles en anglès). Les GAN permeten crear vídeos falsos amb un realisme inquietant. El seu principi és el següent. Un programa genera una imatge i l'envia a un altre programa, responsable de detectar si és una falsificació. D'aquesta forma, el programa aprèn a generar la imatge més probable possible.

Aquí pots veure primer la pel·lícula original dels germans Lumière, i més a sota, la versió restaurada per intel·ligència artificial que ha aconseguit Denis Shiryaev, en la qual el youtuber rus ha aconseguit eliminar els desenfocaments i sorolls originals.

Original

Actual

 

Es pot destacar que aquestes tecnologies són també sovint motiu de preocupació. No en va poden ser utilitzades amb finalitats malicioses, com, per exemple, per realitzar els polèmics deepfakes i provar així d'enganyar els qui els veuen. Ja són molts els experts que temen que aquests trucs tan realistes s'utilitzin per manipular l'opinió pública, especialment en moments previs a les eleccions, entre altres casos. Tant és així que algunes xarxes socials, com Facebook, els han prohibit.