El president de França, Emmanuel Macron, ha aconseguit donar compliment a una de les més polèmiques promeses electorals, la prohibició dels telèfons mòbils als centres escolars. L’Assemblea Nacional així ho ha aprovat, tot i que la nova llei encara ha de ser tramitada al Senat.

Ara bé, a més de les crítiques de l’oposició, encara queda pendent establir de quina manera s’impedirà que els estudiants facin ús del mòbil i quines sancions s’aplicaran en cas contrari.

En tot cas, la prohibició, que afecta només als escolars, no als docents, proposa que només es puguin utilitzar els mòbils en llocs expressament autoritzats o per a usos pedagògics. Per tant, amb dur el mòbil apagat i a la motxilla n’hi hauria prou per complir la normativa.

Mals usos dels mòbils

El ministre d'Educació, Jean-Michel Blanquer, ha defensat que la llei envia "un senyal a la societat" i ha fet referència al “mal ús” que es fa d’aquests aparells en qüestions com el ciberassetjament, l'addicció a les pantalles o l'accés a continguts violents o pornogràfics. També n'ha qüestionat l'ús durant l'hora del pati perquè "pot ser nefast perquè pot reduir l'activitat física i limitar les interaccions socials." A França, el 93% dels adolescents d'entre 12 i 17 anys tenen mòbil.