Si hi ha una cosa que es valora o es vol moltíssim de la naturalesa, és el seu poder de ser ingovernable, "tot torna al seu curs" i encara que sol ser una frase molt encoratjadora, també és cert que pot anticipar-nos que hi ha desgràcies ecològiques que poden passar com ja ha passat a Espanya.

Dia de Tots Sants de 1755

Han passat més de 300 anys des que va passar un dels sismes més forts que s'han registrat a tot Europa, i el mateix va passar al golf de Cadis el Dia de tots els Sants.

La falta d'experiències recents fan pensar els espanyols que un Tsunami és el menor dels problemes que tenen en la seva ment, tanmateix, el Golf de Cadis té a la seva esquena un dels Tsunamis més grans dels quins existeixin registres.

És una realitat que a Espanya en qualsevol moment pogués passar un desastre d'aquest tipus a causa de l'estructura que guarden moltes de les seves platges i plaques tectòniques, el resultat seria bastant negatiu per a les empreses.

En què es pot refugiar la societat?

Una recomanació bàsica, és el monitoratge constant de totes les tremolors i moviments telúrgics que passen al món i a Espanya específicament. Un moviment superior als 7.5, genera perill de tsunami, mentre que els menors no.

Pèrdues a nivell mundial

Des de les Oficina de Nacions Unides, asseguren que entre 1.998 i 2017 van morir més de 250.000 persones per tsunamis d'aquest tipus, com aquell que va fuetejar Espanya el 1700. Les xifres econòmiques van superar els 240.000 milions d'euros.

Els últims 100 anys han produït prop de 5.000 víctimes per desastre de mitjana, i la gran majoria d'aquests desastres tenen a veure amb tsunamis o terratrèmols.

Tsunamis

Què es pot fer des d'Espanya?

Els moviments de terres no són habituals a Espanya, però totes les zones costaneres i d'illa haurien de recórrer a plans de contenció d'aquest tipus de desastres sobrenaturals. Les pèrdues sempre seran incalculables, però la prevenció sembla ser vital.

A la zona del Golf de Cadis i la Mediterrània occidental hi ha un registre històric de terratrèmols i tsunamis forts. De fet, Euskadi podria també tenir problemes en un futur amb els sismes submarins. El monitoratge ha de ser constant i sense interrupcions de cara al futur.