Implicar a tots els agents i entendre les seves demandes i anhels per atendre’ls dins de la mida d’allò possible. Aquest és, de ben segur, un dels objectius que inspiren al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per endegar el procés de participació pública que tot just acaba d’activar abans d’aprovar els Estatuts de creació de l’Agència de la Natura de Catalunya. Aquest procediment és la peça fonamental de la recta final de constitució de l’Agència, que es preveu que estigui plenament operativa a principis de 2025.

Hivern 3 Cel Nocturn Món Natura Pirineus ©Inmedia Solutions SL
 

Què serà?

L’Agència de la Natura de Catalunya aglutinarà la protecció, la planificació, la gestió, la restauració, la millora i l’estudi del medi natural de Catalunya, tant en l’àmbit continental com marí. El seu objectiu és la protecció, la planificació, la gestió, la restauració, el millorament i l’estudi del medi natural de Catalunya amb la finalitat de conservar-ne el patrimoni natural, la biodiversitat i la geodiversitat, així com garantir els serveis ambientals i les externalitats positives dels ecosistemes, amb criteris d’integritat, sostenibilitat, persistència i eficiència, i potenciar la natura com a solució per a l’adaptació al canvi climàtic i la mitigació dels seus efectes.

En aquest sentit, es prioritzen els instruments de coordinació i cogestió amb d’altres departaments de la Generalitat, administracions públiques i també amb la societat civil i les activitats sectorials, per assegurar la coherència amb les polítiques sectorials i les mesures de conservació establertes en els instruments de gestió dels espais naturals.

Comissions

Dins de l’Agència es preveu la creació d’una Comissió Social formada per una trentena de persones i presidida per una persona representativa de l’àmbit rural en espais naturals protegits. Aquesta Comissió assessorarà i orientarà l’acció de l’Agència, i participarà activament en la formulació de directrius, en l’impuls de propostes normatives i de les estratègies més rellevants. D’altra banda, també tindrà una funció com a ens d’intermediació i consens.

Finalment, l’ANACAT també comptarà amb una Comissió Científica per assessorar l’Agència de la Natura de Catalunya en les seves actuacions de gestió i conservació de la biodiversitat i el patrimoni natural, i de manera especifica en la definició dels criteris i prioritats de conservació.