Sense agricultura, l'Espanya interior seria encara més buida encara i la nostra dependència de països tercers com, al seu dia Ucraïna, d'on importàvem cereal, creixeria fins a límits inadmissibles però, si el que pretenem és que la nostra agricultura romangui, és necessari que treballar el camp sigui més rendible. Per a això, les plaques solars poden ser un valuós aliat. Parlem, clar, dels sistemes agrovoltaics.

Esquema de producció agrovoltaic
Esquema de producció agrovoltaic

Què és l'energia agrovoltaica?

Un complex agrovoltaic és aquell que aprofita una mateixa superfície de terreny per obtenir energia solar i conrear productes agrícoles. S'aconsegueix, ho heu endevinat, fent que els plafons convisquin amb els cultius i amb el bestiar. Per aconseguir-ho, hi ha múltiples solucions: elevar les plaques solars diversos metres per sobre del terreny, instal·lar els plafons|panells al sostre d'hivernacles o magatzems o, fins i tot, instal·lar-los sobre cables elevats mòbils. De moment, només un 1% dels terrenys de cultiu de tot el món acullen complexos agrovoltaics i això, consideren els experts, hauria de canviar.

Per què?

Els avantatges són múltiples: s'ocupa menys terreny, s'abarateixen costos i es genera més necessitat de mà d'obra. Els agricultors i ramaders complementen els seus ingressos amb el que obtenen de la producció elèctrica que no consumeixen i, a la llarga, les administracions podrien deixar d'haver de subvencionar unes explotacions que, avui, són imprescindibles però deficitàries. El problema, com sempre és el mateix: determinats col·lectius s'oposen perquè consideren que el camp, en lloc d'un espai de producció, és alguna cosa així com un jardí que convé preservar intacte. A Espanya, lamentablement, encara no disposem d'una legislació que detalli com han de funcionar aquestes explotacions mixtes.