Allò d'Elon Musk és digne d'admiració, malament que els malgrat els seus detractors: a més de comprar Twitter, llogar coets a la NASA, fabricar els cotxes elèctrics més desitjats i estar disposat a revolucionar en transport per ferrocarril amb un invent que no acaba d'arrencar; també pretén curar la ceguesa i la paràlisi amb implants. Per desgràcia, aquest últim projecte haurà d'esperar, perquè la Food &Drug Administration no li dona permís per començar amb les proves de l'implant cerebral que ha dissenyat Neuralink, la seva companyia de dispositius mèdics per aconseguir aquests objectius.

1563349923 767996 1563350514 notícia normal
 

I per què no li donen permís?

En realitat, gran part de la culpa la té la mateixa Neuralink, que malgrat tenir tot llest per desenvolupar els assajos i haver començat amb les fases prèvies a aquests el 2019, no va sol·licitar a la FDA el preceptiu permís fins a principis de l'any passat. La FDA va acabar rebutjant la petició perquè, entre altres coses, l'implant inclou una bateria de liti, existeix la possibilitat que els cables migrin a altres zones del cervell del pacient i, també, existeix (segons el parer de la FDA) la possibilitat certa que el dispositiu faci malbé el teixit cerebral de la persona a qui se li implanti. Ara, Neuralink treballa per solucionar totes aquestes qüestions i espera obtenir ben aviat permís per iniciar assajos amb humans.

Qui té la culpa?

En aquest cas, tot assenyala a Musk i, més en concret, al seu costum de fixar terminis massa ajustats per als seus projectes. L'ha succeït amb el Hyperloop i, ara, passa també amb Neuralink. L'error també deriva d'una circumstància no provada que als Estats Units es dona per certa: Musk i Neuralink creien tenir contactes en la FDA que, a tall d'un Tito Berni qualsevol, podrien facilitar les coses. Al final, tot va ser d'una altra manera perquè, si alguna cosa tenen clar en la FDA és que amb determinades coses (i una són els implants cerebrals) no es juga. Els Estats Units són un país molt diferent al nostre.