Creus que el teu gos et fiscalitza? Ja que encertes. Un estudi de la Universitat de Kyoto l'ha evidenciat. Els nostres amics de quatre potes són capaços d'avaluar la nostra destresa en acompliments senzills. Amb tot, tampoc no et preocupis en excés perquè, si no ets prou ràpid a l'hora de fer alguna cosa, li va importar-ne menys que si ets generós o egoista, cusi que ells mesuren en funció de la teva diligència per donar-los menjada que els agradi. L'estudi dels investigadors japonesos demostra que els gossos també saben mesurar això.

hundefutter mit hohem fleischanteil
 

Elles avaluen més i millor

En l'estudi de la Universitat de Kyoto, dues persones davant d'un grup de trenta gossos havien d'intentar obrir un pot transparent amb menjar dins. El primer humà obria el pot sense dificultat i el segon mostrava problemes a l'hora de fer-ho. A continuació, el procés es repetia un parell de vegades. En la tercera prova, els animals miraven (i s'apropaven) a la persona que havia obert els dos anteriors pots més ràpidament. Sabien, i així ho va evidenciar l'experiment, que les possibilitats d'aconseguir el menjar de l'interior del pot eren més grans si s'apropaven a la persona més hàbil. D'entre els animals participants, les femelles es van mostrar més perceptives.

I l'egoisme?

La capacitat de mesurar el grau de generositat (alimentària, per descomptat) d'una persona va ser el segon objectiu de l'experiment. Per fer-ho, es van articular tres grups d'animals (cadells, adults que vivien amb famílies i adults que vivien en un refugi) i se'ls va fer interactuar amb dues persones que els oferien menjar. La primera d'elles es limitava a mostrar-la-hi una vegada i oferir-la-hi i la segona, al contrari, els mostrava l'aliment, menjava una mica d'ell i, a continuació, els ho oferia. L'experiment es va repetir diverses vegades amb els mateixos grups de gossos i els mateixos humans i, durant els segons i tercers assajos, es va comprovar que els animals escollien (excepte el grup dels cadells, que no va mostrar preferències significatives) l'humà que, just tot just mostrar-los el menjar, se la va lliurar en la primera prova. Més enllà del seu interès, l'assaig va confirmar una cosa que ja saben tots els que tenen gossos a casa: si hi ha menjada pel mig, el teu amic cànid s'aproparà a qui sap que sol oferir-lo. Si és matusser o no a l'hora de donar-l'hi també li importa, però relativament. No està clar si se'ls va ocórrer als investigadors nipons, però la prova definitiva hauria estat que l'humà que va obrir el pot més hàbilment fos estat el mateix que, abans d'oferir-los l'aliment se'l menjava ell. Aquí, ni els cadells haurien dubtat: millor matusser i generós que hàbil i avar.