Des del passat 27 de febrer, el Ministeri de Justícia ha activat a través de la seva plataforma Acceda el Expediente Judicial Electrónico, que permet a ciutadans, empreses i organitzacions consultar de manera telemàtica expedients judicials en què estiguin involucrats. S'avança així en la digitalització dels serveis judicials, encara que l'eficiència de la mesura dependrà, en gran manera, de la digitalització dels documents, un procés que no es desenvolupa amb la mateixa celeritat a tot el territori.

EIX
 

Accés electrònic

Amb la mesura, expliquen des del Ministeri, "es democratitza l'accés electrònic a la informació judicial" mentre es converteix la Justícia en un servei; explica Javier Hernández, el subdirector general d'Impuls i Innovació dels Serveis Digitals de Justícia; "més transparent, proper i sostenible".

No a tot Espanya

La plataforma, de moment, està disponible només en alguns territoris. Així, actualment, tenen accés a l'Expedient Judicial Electrònic els ciutadans i empreses d'Extremadura, Castella La-Mancha, Castella i Lleó, Múrcia, Balears, Ceuta i Melilla, les comunitats i ciutats autònomes que no tenen transferides competències de Justícia. La Rioja i Astúries, amb competències pròpies, tenen també accés al sistema. A Catalunya, amb competències transferides, el servei està disponible des de 2021 i es treballa per a la seva activació completa a Andalusia, on només ho està parcialment i altres territoris com Madrid. Al País Basc, està disponible des de la tardor de 2022. Cantàbria, Aragó i Navarra esperen completar la "plena digitalització" de la Justícia el 2025. El servei permet consultar també processos en curs en òrgans estatals com el Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional También és possible consultar processos que s'estiguin cursant en òrgans centrals com el Tribunal Suprem i a l'Audiència Nacional.

Estalvi en emissions

Des que es va activar Acceda el desembre de 2020, el Ministeri indica que s'han descarregat un total de 228.890 expedients de forma electrònica i que aquest fet ha tingut un impacte ambiental positiu. En concret, segons el Govern, s'ha evitat emetre a l'atmosfera 2.000 tones de diòxid de carboni i s'han estalviat 27 milions d'euros en paper i desplaçaments. Amb tot, l'Expedient Judicial Electrònic continua sent a molts territoris i partits judicials un mer propòsit perquè la impresciondible digitalització de tots els documents no s'ha dut a terme per complet. Així, i per exemple, el 2021 es van registrar electrònicament un total de 522.841 assumptes, el que suposa un 47% del total d'escrits que dieropn lloc a procediments judicials després de presentats per professionals o ciutadans.