La constant evolució de la tecnologia als automòbils ens estan permetent des de fa anys que l'experiència d'usuari sigui cada vegada més interessant. Tant és així, que avui dia demanem que els cotxes ofereixin novetats constants referent a la simplificació dels processos.

En aquest sentit, un salt important va tenir lloc fa més de dues dècades quan es va poder passar de portar una clau tradicional per obrir el vehicle, a poder fer-ho amb una targeta o amb una clau amb sistema d'infrarojos. D'allà es va passar de seguida a poder obrir el cotxe amb només tocar la manilla, sense necessitat de prémer el botó de la clau o targeta. Però ara, estem a punt de poder prescindir de portar si més no la clau a sobre.

Apple està acabant de posar a punt una funció a què s'ha denominat CarKey i que permetrà agregar les claus del cotxe a una app del iPhone o del Apple Watch. L'aplicació en qüestió és Wallet i ja estaria disponible en la versió beta de iOS 13.4 del sistema operatiu del iPhone.

Cotxe

Però no només els usuaris de terminals Apple podran gaudir d'obrir el cotxe i conduir-lo sense haver de treure de casa la clau o la targeta de l'automòbil, sinó que els usuaris de Android no es quedaran enrere en aquest aspecte. A més, d'Apple, altres grans companyies tecnològiques com les sud-coreanes Samsung i LG formen part del Consorci de Connectivitat de l'Automòbil, una coporación que al seu dia va crear un estàndard de clau digital per a aquest efecte.

Encara que utilitzar el telèfon per desbloquejar i encendre el cotxe no és ni una idea nova, ni tan sols és una tecnologia nova. De fet, avui es poden comprar automòbils que admeten claus digitals. És el cas dels vehicles de Tesla, la revolucionària marca d'Elon Musk. Els propietaris d'un Tesla ja poden obrir i encendre el seu cotxe des del seu mòbil. I no és l'única marca que ho permet, ja que Audi compta amb la seva pròpia aplicació per desbloquejar els seus vehicles des del telèfon. El que passa és que no sempre és senzill configurar aquesta opció i a més no existeix un estàndard que en el dia d'avui iguali la funcionalitat per a qualsevol marca que incorpori aquesta novetat tecnològica.

Per això la pròxima arribada de la funció CarKey d'Apple està despertant tant expectació. Perquè quan sigui una realitat, i vaig deixar enrere les proves en beta, milions de persones al món l'utilitzaran de la mateixa manera. I és més, està previst que el propietari d'un automòbil pugui compartir la clau del seu cotxe amb una altra persona de la seva confiança a través del propi iPhone.

Noia iPhone

En principi valdrà que el cotxe sigui compatible amb la funció CarKey i que disposi d'un lector de connectivitat NFC (la tecnologia de què se serveixen, per exemple, les targetes de crèdit wireless). D'aquesta manera, valdrà amb apropa el mòbil al cotxe i aquest s'encendrà o obrirà automàticament.

Si finalment la funció CarKey s'inclou en la versió definitiva de iOS 13.4, obrir, tancar i engegar el cotxe seria possible a mitjans de 2020. I si no estigués del tot preparada fins a l'arribada de iOS 14, llavors caldria esperar fins al mes de setembre perquè es converteixi en realitat. En tot cas, s'espera que Apple i els fabricants d'automòbils ho anunciïn conjuntament en algun moment del present any.