Espanya és un país capdavanter en investigació sanitària i, també, disposa d'importants empreses farmacèutiques, però el desenvolupament del sector -especialment el del segment de la tecnologia sanitària- ha de lluitar amb un important llast: la tardança en els pagaments per part de les CCAA, que són la seva principal clienta, ja que la Sanitat fa anys que està transferida als governs autonòmics.

L'economista tecnològia sanitària
 

Més de 1.100 milions d'euros

Amb 2022 a punt de tancar-se, les factures de tecnològia sanitària que les CCAA no han pagat encara ascendeixen a 1.120 milions d'euros, la qual cosa suposa un 51% més que al tancament de 2021. Els equips adquirits, per descomptat, estan ja entregats i funcionant als hospitals, però els diners no arriben a les empreses que, a més de proveir de béns i serveis a l'administració, fan de financera. El termini mitjà de pagament de factures és, si d'equips sanitaris es tracta, de 94 dies. El 2021, era de 49.

Problema afegit

Els retards en els pagaments afegeixen dificultats a un sector ja molt castigat per la inflació, doncs els preus industrials han crescut un 45% i els costos d'electricitat, gas i transport s'han incrementat també fins a nivells mai vistos abans. A més, apujar preus als proveïdors és impossible, perquè la majoria dels contractes de subministrament i venda són plurianuals i els vigents vencen, com aviat, el 2024. La pròxima vegada que vagi al metge recordi que, potser, aquest equip flamant amb el que el seu alcalde (o el seu president autonòmic) s'ha fet una foto està encara pendent de pagar-se.