L'hidrogen es produeix en pràcticament qualsevol procés industrial i el sanejament d'aigua no és una excepció. Per això, la Comunitat de Madrid acaba de donar el seu vistiplau a la producció en Pinto, al sud de la província, d'hidrogen verd a partir d'aigua regenerada. Si tot es desenvolupa segons l'estimat, la planta podria estar subministrant hidrogen el 2024.

culebro
 

Una inversió de 7,3 milions d'euros

La inversió prevista assoleix els 7,3 milions d'euros i, per a les obres, es calcula un termini de tretze mesos. La planta productora s'instal·larà a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Rierol Culebro i es calcula que podria produir fins a 80.000 quilos d'hidrogen a l'any.

Electròlisi

Per produir l'hidrogen es farà servir aigua depurada que rep un tractament addicional després del qual passa a considerar-se aigua regenerada. A la mateixa, se li aplicarà un procés d'electròlisi fent servir energia procedent d'un sistema fotovoltaic i un altre que produeix biogàs a partir dels residus de la mateixa depuradora. Serà la primera planta del seu tipus a Espanya. L'Estació Depuradora (EDAR) en la qual es desenvoluparà el projecte produeix cada dia 30 milions de litres d'aigua regenerada que s'utilitza a data d'avui per a reg de zones verdes i neteja de carrers. En la planta funciona un altre circuit en el qual es fan servir membranes d'ultrafiltració i osmosi inversa que permet produir dotze milions de litres anuals d'aigua regenerada de més qualitat i apta per a usos industrials. Ara, l'EDAR produirà també hidrogen.