El Departament de Polítiques Digitals ha pres diverses mesures davant l'augment del consum de les dades mòbils i la fibra òptica que està comportant el teletreball i l'augment en les comunicacions. Per fer front a la crisi digital que també pot provocar el coronavirus, el conseller Jordi Puigneró ha anunciat un acord amb totes les operadores per no deixar cap dels seus abonats sense internet ni dades durant aquesta situació d'excepcionalitat.

Així doncs, les companyies s’han compromès a ampliar, sense cost, els plans de dades als seus abonats. En algunes zones, la demanda ha superat el 300% i, en una setmana, l'increment del trànsit a internet s'ha traduït en un 30% més. A part d'aquesta mesura, també s'ha definit un protocol amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) per habilitar operaris que puguin accedir a la zona confinada de l’Anoia en cas d’incidències en els serveis de telecomunicacions.

Aquesta mesura és pionera a tot l'estat espanyol. Des de la Generalitat, es torna a denunciar i recordar el Reial Decret Llei de l’Estat 8/2020, que prohibeix les portabilitats, el canvi de companyia operadora entre números de telefonia fixa i mòbil mentre duri l’estat d’alarma.

El conseller Jordi Puigneró ha anunciat l’activació de mesures en l’àmbit polític i comunitari per revertir una mesura que, segons el govern català, “limita de manera injustificada la competència i pot vulnerar drets digitals”.