Els ordinadors –com els mòbils, els televisors o els cotxes– no són eterns i cada cert temps ens veiem obligats a canviar-los. Les raons poden ser molt diverses, des que ja no funcionen com al principi, passant perquè en necessitem un altre de millors prestacions o simplement perquè s'han quedat una mica antiquats per a la velocitat a la qual avança la tecnologia.

En ocasions, simplement ens en desfem portant-los a un punt net però també els cedim a amics o a joves en edat escolar perquè els aprofitin com a primer ordinador. En tot cas, sempre convé esborrar totes les empremtes que hem anat deixant a l'ordinador amb el pas dels anys. L'ús normal d'aquest va fent que s'emmagatzemin moltes dades de les quals ni tan sols no som conscients i que, si ho sapiguessim, segur que no ens agradaria que fossin revelades a terceres persones.

Primer guardar

Tant si som usuaris curosos com si no fem gaire atenció al que fem amb l'ordinador o què hi anem emmagatzemant, hauríem de guardar els arxius que considerem importants abans d'esborrar res.

Si ets dels que prefereix tenir amb tu tot allò que vols guardar, fes còpies físiques en discos durs externs, memòries USB, targetes SD o als clàssics discos de DVD. Podràs passar de l'ordinador a aquests suports arxius com pel·lícules, fotografies o documents de Word, Excel o PDF. En definitiva, qualsevol cosa que vulguis continuar tenint en un futur.

Una altra opció, cada vegada més utilitzada i segura, és la possibilitat de pujar al núvol els arxius. Serveis com el OneDrive de Windows, Google Drive, Dropbox o MEGA són alguns dels més populars i tenen versions gratuïtes de les quals et pots aprofitar. Per a les fotos, està molt bé Google Fotos.

Si tens moltes coses per guardar i no t'hi cap tot, pots repartir els arxius entre alguns dels comptes esmentats o bé pujar-los tots a un de sol pagant abans una quantitat mòdica. Al cap i a la fi, si has de recórrer a una subscripció de pagament, pensa que l'emmagatzemament físic en discos durs o altres suports físics també tenen un cost d'adquisició.

Acaba amb tots els rastres

Ja has posat fora de perill tot el que volies conservar. Ara només et queda deixar l'ordinador com quan el vas comprar: sense res que t'hi relacioni

Per a això, si ets usuari de Windows, has d'anar a Restablir el meu PC. Es tracta d'una opció a través de la qual deixaràs l'ordinador lliure no només d'arxius sinó de contrasenyes i qualsevol dada personal que s'hagi anat emmagatzemant amb el pas del temps.

Per arribar a Restablir el meu PC segueix aquesta ruta: Configuració > Actualització i seguretat > Recuperació> Restablir aquest PC > Començar. Des d'allà et trobaràs amb tres possibilitats diferents:

- Mantenir els meus arxius. Si recorrem a aquesta opció, reinstal·lem Windows i s'eliminaran tant les configuracions com les aplicacions instal·lades, però no desapareixeran els arxius personals que es guarden a les carpetes per defecte.

- Treure-ho tot. Amb aquesta possibilitat, reinstal·lem Windows en la última versió (incloent les actualitzacions) i s'eliminaran les configuracions i aplicacions i dessemblaran tots els arxius. O sigui, Windows quedarà com si estigués com quan estrenem l'ordinador. És una opció que tarda més a executar-se (pots arribar a durar unes dues hores), però tret que qui rebi l'ordinador sigui un hacker o similar, no podrà recuperar les teves dades.

- Retirar la memòria d'emmagatzemament. Si malgrat tot, no tens del tot clar en mans de qui pot acabar caient el teu ordinador, el més segur és extreure el disc d'emmagatzemament i quedar-te'l el teu mateix o destruir-lo físicament. També pots reescriure dades sobre el mateix a través d'una formatació del disc.

Si tens un mac, restaura'l als ajustaments de fàbrica i esborra el disc dur i tornant a instal·lar el sistema operatiu macOS. Quan s'hagi reinstal·lat, l'ordinador tornarà a encendre's i et demanarà que el tornis a configurar. No ho facis, simplement pulsa la combinació Comando-Q i així apagaràs el mac.