Des que en els anys 90 van arribar els mòbils i, sobretot, quan fa uns deu anys que hem tingut accés als primers smartphones, hem sentit i llegit de tot sobre la bateria dels mòbils i sobre com els hem de carregar o no. El cert és que es tracta d'un dels components més sensibles dels telèfons intel·ligents i que no sempre podem canviar-los amb facilitat, ja que hi ha dispositius que tenen bateries extraïbles i d'altres que no.

En qualsevol cas, mai no és sobrer saber si en realitat tot el que es diu sobre les bateries i els carregadors d'aquestes és cert o simplement fals. Per això, a continuació veurem què és important i què és només una falòrnia.

Carregar el mòbil a l'ordinador fa malbé la bateria

No és cert. Quan carreguem un mòbil a l'ordinador tarda més a carregar-se. I això, en tot cas segurament sigui bo per a les bateries. El perquè té a veure amb el fet que així s'exerceix menys pressió sobre els ions de liti que la componen i l'estructura de la bateria en si. Per això els fabricants posen els seus propis límits als mòbils perquè no es carreguin més ràpid. Encara que amb l'arribada de les càrregues ràpides, els que les utilitzen estan escurçant els cicles i, per tant, la seva vida útil.

Carregant

Utilitzar un carregador no oficial perjudica el mòbil

És veritat. Els carregadors tenen molts controls que limiten la quantitat de corrent que se subministra i paren la càrrega quan la bateria és plena. Tanmateix, alguns carregadors diferents als que facilita la marca del mòbil poden no portar una configuració de seguretat tan rigorosa. Això no significa que a cada telèfon només li serveixi el seu propi carregador però sí que, en qualsevol cas, els models oficials són segurs i els més barats que serveixen per a qualsevol mòbil, pot ser que no ho siguin.

Apagar el mòbil de tant en tant ajuda a allargar la vida de la bateria

No és cert. Encara que sí que ho era fa anys quan les bateries dels mòbils eren de níquel i no de liti com ho són ara. Aquest també és un mite, però no completament infundat. Amb les bateries de níquel era impossible obtenir una lectura precisa del nivell de càrrega de la bateria sense descarregar-la completament i després recarregar-la. Amb les de liti no passa això perquè són capaces de llegir el nivell i començar a treballar a partir d'allà, o sigui que aquest problema desapareix perquè no s'afegeix tensió extra al mòbil en carregar-lo encès.

Baterías

Tenir activats el wifi i el Bluetooth gasten molta bateria

Aquesta afirmació és certa. A més de la pantalla del mòbil, un dels consums més grans de la bateria té el seu origen en una connexió wifi o un Bluettoth activats, que busquen constantment on connectar-se. Aquest treball extra que fan, per exemple, pel carrer sense connectar-es amb xarxa wifi alguna o enllaçar-se amb un altre dispositiu, en el cas del Bluetooth, pot suposar que la bateria s'esgoti molt abans del que és normal.

És millor deixar que la bateria s'acabi abans de recarregar-la

No és veritat. Les bateries pateixen una pressió més gran quan estan completament carregades o completament descarregades. El punt òptim per a una bateria és el 50% de la càrrega, ja que això significa que la meitat dels seus ions de liti mòbils estan a la capa d'òxid de cobalt de liti i l'altra meitat a la capa de grafit. Aquest equilibri exerceix una menor quantitat de tensió sobre la bateria i estén el nombre de cicles de càrrega que pot suportar abans de degradar-se. Per això, els experts recomanen tenir el nivell de bateria en un rang entre el 20 i el 80 per cent.