Quanta energia consumi un data center? A Google saben que molta i, per això, han activat a Nevada un projecte en el qual, de la mà de l'energètica Fervo, volen aprofitar l'energia geotèrmica per estalviar costos. Les necessitats de refrigeració que presenten aquestes infraestructures crucials en l'actualitat les converteixen en grans consumidors d'aigua i energia. Un estudi ha xifrat aquestes necessitats que, a més, creixen any rere any, però molt menys del que s'imagina gràcies a la recerca constant de l'eficiència.

data center post 20230417 thubmnail
 

L'1% de l'electricitat que es consumi al món

A tot el món, el consum d'aquests equipaments s'acosta als 200 TWh, la qual cosa equival a un 1% de tota l'electricitat que es consumi al món. A més, prop d'un centenar d'aquests Twh es vincula directament a tres empreses: Amazon, Microsoft i Google.

Per què?

Un data center, per si mateix, no és més que una sèrie d'equips informàtics que funcionen a ple rendiment i de manera simultània. Amb això, s'emeten grans quantitats de calor i l'esmentada calor s'elimina mitjançant sistemes d'aire condicionat o, també, alternatives de climatització lliure que intercanvia aire de l'interior i l'exterior. A Anglaterra, es planteja fins i tot utilitzar la calor sobrant d'aquests equipaments per subministrar calefacció a habitatges i oficines. A Talavera de la Reina, Facebook planteja un centre d'aquest tipus i la gran inquietud és el consum d'aigua que generarà. Amb tot, les big tech busquen alternatives i els més de 200 TWh anuals no han crescut en excés malgrat l'expansió d'aquests equipaments i de la seva capacitat de càlcul. Des de 2018, ho han fet en menys d'un 10%. Quina és la resposta? Eficiència. I Google i el seu projecte de Las Vegas és un exemple.