La tecnologia de la impressió 3D concentra 156 empreses catalanes (32% més que el 2019), que generen un volum de negoci de 560 milions d’euros (augment del 72%) i donen feina a 2.092 persones (un 58% més). Són les principals conclusions de l’estudi La impressió 3D a Catalunya, elaborat per la Generalitat.

Impresora 3D Vulcan
 

Quasi un terç es dedica a fabricar components

Segons l’estudi, el segment que concentra un major nombre d’empreses a Catalunya és el de la fabricació de peces (30,8% del total), seguit de les especialitzades en serveis d’enginyeria, consultoria i certificació (13,5%), de distribució (12,8%) i de desenvolupament de materials (10,9%). L’àmbit de la impressió 3D aglutina totes aquelles companyies que ofereixen una tecnologia que permet crear objectes volumètrics a partir de models digitals. Són productes flexibles i que tenen capacitat per ser personalitzats. És un sector que genera valor afegit a l’ecosistema industrial, ja sigui pel que fa a fabricació de peces o en l’agilització dels processos de disseny i desenvolupament dels productes. En el darrer quinquenni Catalunya ha estat la segona regió mundial en captació d’inversió estrangera vinculada a la impressió 3D, amb un volum d’inversió de 87,5 milions d’euros que han suposat la creació 423 nous llocs de treball. De fet, l’estudi assenyala que Barcelona és la primera ciutat d’Europa pel que fa a presència de projectes de companyies internacionals.

Recerca i desenvolupament

L’informe mostra que Catalunya compta amb una densa xarxa de centres tecnològics i de recerca enfocats a la millora de la impressió 3D. Un ecosistema destinat a potenciar els projectes de desenvolupament. Destaquen iniciatives com l’agrupació XaRFA, una agrupació de 28 grups de recerca que coordina el CIM UPC; el centre IAM3DHUB; el 3D Incubator: el Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT); o el Think In 3D de Mataró, entre d’altres. A més, hi ha unitats i centres que es dediquen exclusivament a desenvolupar la tecnologia 3D en l’àmbit de la salut, com el 3D Printing de l’Hospital de Sant Joan de Déu, o l’Institut d’Investigació i Innovació del Parc Taulí de Sabadell.

L’informe apunta també que la impressió 3D s’aplica a diversos àmbits de l’economia, on genera un alt valor afegit i aporta solucions en diverses direccions. La primera d’elles és la sostenibilitat, ja que la fabricació d’objectes mitjançant la impressió 3D es fa a partir de materials que generen menys residus i impacte ambiental, sovint són reciclables i permeten allargar la vida útil del producte. Una tendència que s’adapta a les necessitats globals i a l’agenda 2030 d’Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) impulsada per les Nacions Unides.