Si ets dels que prefereixen calefacció a gas en lloc de sistemes elèctrics amb bomba de calor, pots estar tranquil. Sedigas, l'Associació Espanyola del Gas, acaba d'emetre un comunicat amb què vol dissipar dubtes: la directiva europea 2023/1791 d'Eficiència Energètica no determina l'obligació de substituir les calderes de gas tal com al seu dia va succeir amb les de carbó i gasoil.
Què planteja la Directiva exactament?
El text refós de la Directiva Europea citada sí que estableix, tanmateix, que partir de 2026 no es concediran subvencions d'eficiència energètica per a calderes de gas i que, a partir de 2028, només es podran aixecar immobles lliures d'emissions, la qual cosa impedirà la instal·lació de calefaccions d'aquest tipus preparades per funcionar només amb gas convencional. A més, es planteja en el text l'"eliminació gradual" de l'ús combustibles fòssils en l'horitzó 2035-2040. Per a això, això sí, s'hauran de dissenyar plans nacionals de substitució als diferents països membres. La UE considera que els edificis són responsables del 40% del consum energètic del continent i del 36% de les emissions.
L'opinió de Sedigas
Des de Sedigas, arran del posicionament de la UE, s'indica que "fiar-s'ho tot a les bombes de calor va en contra de la idea de transició justa" Per què? Perquè, opinen, "resulta econòmicament inassumible per a moltes famílies". Limitar l'ús de determinades solucions tecnològiques com les calderes de gas és alguna cosa, creu Sedigas, "que manca de sentit sense considerar la complexitat de les característiques tècniques de cada habitatge". Es poden continuar utilitzant calderes de gas? Sí, però ben aviat no es podran instal·lar calderes d'aquest tipus en edificis nous. Amb les calderes de gasoil i carbó ja va succeir una cosa semblant i, després, va arribar la seva eliminació gradual, que encara no ha conclòs. L'ús del gas d'origen fòssil l'espera un futur similar; però no existeix una obligació de retirada de les calderes que el fan servir ara com ara. Què cal fer? D'entrada, i segons Sedigas, "desterrar la falsa percepció que només existeix una forma de descarbonitzar la calefacció".
El caràcter renovable de les calefaccions, indiquen des de l'entitat, "depèn del combustible, i no de la tecnologia". Per tant, les calefaccions actuals de gas poden, expliquen, convertir-se en sistemes renovables si, en lloc de gas d'origen fòssil, es fa servir biometà o hidrogen renovable. "Són gasos que no generen emissions", expliquen. Per tant, si tens caldera de gas a casa, podràs mantenir-la; però, això sí, hauràs de canviar de combustible a partir de 2035. Podrien haver-se adaptat les calderes de carbó i gasoil que es retiren o han retirat a combustibles renovables? Probablement.