Es diuen Berkeley Minera España, estan convençuts que, amb els permisos pertinents, podrien estar extraient urani de manera rendible a Retortillo (Salamanca) en menys de dos anys i asseguren que, amb això, podrien garantir que Espanya no hagi de tornar a importar urani de Rússia. Només tenen un problema: l'actual Govern d'Espanya els ha dit no. I sense el seu vistiplau no poden seguir endavant.

Salamanca Project 613x497
 

Les nuclears tancaran, en principi, el 2035

Les centrals nuclears espanyoles, que tancaran el 2035 si el pròxim Govern d'Espanya no pensa de manera diferent a l'actual, consumeixen cada any unes 1.250 tones d'urani que és procedent en un 100% de l'estranger. Un 29% arriba des de Rússia, un 34% procedeix del Kazakhstan i un 15%, de l'Uzbekistan. En total, de la Rússia de Putin i països pròxims ens arriba cada any el 78% de l'urani que consumim. El 22% arriba que falta arriba des del Canadà (12,6%) i Níger (9,3%). Tot aquest urani important ens costa uns 134 milions d'euros. Berkeley indica que, amb els permisos que de moment se li neguen, podria produir a Salamanca unes 2.000 tones a l'any i donar feina a 2.000 persones.

Per què es paralitza?

De l'activació de les mines d'urani de Retortillo es va començar a parlar fa uns 15 anys i, a data d'avui, els seus promotors necessiten per començar a treballar que s'arribi a algun tipus d'acord amb el Govern, una cosa que espera obtenir per la via de l'arbitratge i després d'haver dirigit al president Pedro Sánchez el que es denomina jurídicament una disputa d'inversió.

Al febrer, el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic va decidir desestimar el recurs que la companyia va presentar en relació amb el dictamen desfavorable que va emetre al seu dia el Consell de Seguretat Nuclear el 2021. En el mateix, s'indicava que el Consell detectava "elevades incerteses" en els aspectes "geotèrmics i hidrogeològics" referits a l'emmagatzemament definitiu dels residus que es generarien. L'empresa considera que la negativa és "ideològica" i nega que el Govern tingui "justificacions tècniques o mediambientals". De moment, Berkeley minera ha invertit ja 100 milions d'euros a Salamanca. Mentrestant, França exigeix que l'hidrogen d'origen nuclear sigui considerat una font d'energia neta, els Estats Units volen substituir les seves tèrmiques amb noves nuclears i fins i tot Bill Gates considera que l'energia nuclear tindrà un paper destacat en el nou paradigma energètic que està forjant-se. Si ningú no el remeia, l'urani espanyol seguirà al mateix lloc que està el carbó explotable que encara ens queda: sota terra.