L'energia eòlica és, expliquen els experts, peça clau del canvi energètic en curs, però no gràcies als parcs terrestres d'aerogeneradors que tots coneixem, sinó de la mà d'altres desenvolupaments que permeten generar més energia i reduir els impactes negatius al temps. Es tracta, en concret, dels parcs eòlics marins. Aquestes infraestructures, tanmateix, tenen un problema: per poder evacuar l'energia de produeixen fan falta cables de corrent continu d'alta tensió especialment dissenyats per estendre's sobre el llit marí i n'hi ha molts menys dels quals farien falta.

cable2
 

Terminis d'un any

Els diferents desenvolupaments eòlics offshore que impulsen països com el Regne Unit. França, Alemanya, Holanda i Polònia han disparat la demanda d'aquest tipus de cables i, a data d'avui, els terminis de lliurament que imposen els qui els fabriquen s'acosten a les 50 setmanes, que ve a ser un any. Actualment, tres empreses controlen el 80% del mercat mundial: la francesa Nexans, la danesa NKT i la italiana Prysmian. La Xina, per descomptat, va pel seu costat. La situació, a més, no millorarà: cada vegada s'impulsen més projectes i la producció de cable no creix. A Espanya (gaire retardada en desenvolupaments eòlics offshore), encara no som conscients del problema, però a partir de 2027, quan es comencin a construir alguns dels parcs ja projectats, la situació pot ser encara més complicada i els terminis encara més llargs.

De quin tipus de cables parlem?

Un cable submarí d'alta tensió pot pesar fins a 150 kg per metre i assolir un diàmetre de 30 cm. Incluye materials com a alumini, coure, acer, fibra òptica, plom i diversos materials aïllants i de protecció. Per instal·lar-los, és necessari disposar de vaixells i equips especialitzats capaços d'instal·lar fins a 10 km de cable per hora a profunditats que de vegades assoleixen els 3.000 metres.