Apple ho ha apostat tot a la intel·ligència artificial, i de moment la jugada no li està sortint massa bé. La gran carta dels iPhone 16, el seu últim telèfon intel·ligent, és Apple Intelligence, un conjunt d'eines basades en IA que prometen fer la vida dels usuaris més fàcil. El problema és que aquesta funció no va arribar de llançament amb el dispositiu, sinó que els usuaris van haver d'esperar diversos mesos per poder gaudir-ne.

A més, les característiques d'intel·ligència artificial disponibles en l'iPhone 16 no han suposat una revolució, per la qual cosa molts usuaris es van quedar freds després de provar-les. En alguns casos, són inferiors a les que ofereixen altres marques com Samsung, sobretot en esborrar elements d'una imatge (ja ho diuen: les comparacions són odioses). En d'altres, simplement no es poden confiar en elles: la companyia va haver de retirar la que resumia de forma "intel·ligent" les notícies per generar titulars falsos.

Malgrat els inconvenients, Apple continua apostant per aquesta tecnologia. Té clar que és el futur i no vol quedar-se enrere en la cursa contra Google, Samsung i altres companyies del sector que estan invertint centenars de milions de dòlars per al seu desenvolupament. Per aquesta raó, els de Cupertino s'estan plantejant que afegir recerca basada en IA al seu navegador web Safari per a dispositius mòbils.

Adeu, Google. Possible hola, Perplexity

Google té Chrome (encara que pot ser que l'obliguin a vendre'l per acabar d'una vegada per sempre amb les sospites de monopoli), Microsoft compta amb Edge i Apple disposa de Safari. És el navegador web que ve instal·lat per defecte en l'iPhone, iPad i ordinadors Mac. Mentre que als dispositius de la poma mossegada pots descarregar alternatives, Safari no està disponible per a altres sistemes operatius (l'última versió desenvolupada per a Windows és la 5.1.7, llançada per a Windows).

Eddy Cue, vicepresident sènior de Serveis d'Apple, va afirmar recentment que la companyia està estudiant la possibilitat integrar motors de cerca basats en intel·ligència artificial en Safari. Aquest seria un canvi històric, perquè Google ha estat durant lustres el cercador per defecte del navegador de la companyia cofundada per Steve Jobs. De fet, la gran G paga milers de milions de dòlars a l'any per ser-ho.

Les declaracions no han estat casuals: Cue les va realitzar mentre testificava per al Departament de Justícia dels Estats Units d'Amèrica en el judici antimonopoli contra Google. L'executiu assegura que les recerques en Safari van caure per primera vegada l'any passat, i va atribuir el canvi a què els usuaris utilitzen cada vegada més solucions basades en IA per trobar informació.

Abans de la IA, la meva sensació era que cap de les altres opcions no era vàlida (sobre Google). Crec que avui dia hi ha molt més potencial perquè hi ha nous participants que aborden el problema de manera diferent

Els bots conversacionals com ChatGPT i Claude s'han convertit en poderosíssimes eines per buscar informació. Si bé no són infal·libles i a vegades cometen errors (les conegudes «al·lucinacions»), milloren dia rere dia. També existeix Perplexity, una IA que busca ser una alternativa als motors de cerca semàntics. De fet, Cue ha confirmat que Apple ja ha tingut alguna conversa amb Perplexity.