Aquest mes de febrer, si ningú no el remeia, un ciutadà nord-americà acudirà a un judici ràpid vinculat amb una qüestió de trànsit sense advocat, amb la intenció de defensar-se a si mateix i assessorat per un assistent virtual amb el qual interactuarà a través del mòbil. Alhora, fa uns mesos, s'informava en diversos mitjans sobre l'existència de jutges robot a la Xina que operen des d'uns tribunals denominats corts virtuals i més d'un es llançava les mans al capdavant pensant en androides tal que el Jutge Dredd (que en realitat no és un androide, si no un clon) detenint, sentenciant i fins a ajusticiant en un futur no molt llunyà però, de moment, a la Xina no arriben a tant. On sí que han accelerat és a Estònia, però tampoc no tenen, de moment, jutges cibernètics.

justícia
 

 

En què consisteix exactament les corts virtuals de la Xina?

A la Xina, els anomenats jutges robot no resolen casos, ni tan sols quan es tracta de delictes menors. En realitat, els sistemes d'Intel·ligència Artificial que funcionen en aquestes corts virtuals són només algoritmes que donen un cop de mà als jutges titulars a l'hora d'abordar tasques senzilles i repetitives entre les quals, això sí, pot figurar escoltar acusats i advocats que participen en processos vinculats a delictes menors. Si alguna cosa són és assistents judicials així que, de moment, els magistrats poden estar tranquils però el funcionari corrent, potser no tant. Ni Defeng, vicepresident del Tribunal Virtual d'Huangzhou, parla quan se li pregunta per l'assumpte d'una "mera millora en l'eficiència" que afavoreix la justícia ràpida perquè "la justícia que tarda no és justícia".

I a Estònia?

Allò d'Estònia sí que és més seriós. Allà, tot i que encara no l'han posat en marxa, sí que tenen l'objectiu d'utilitzar sistemes d'Intel·ligència Artificial per resoldre casos senzills vinculats a demandes referides a delictes menors en els que el que està en joc són qüestions quantificables en menys de 7.000 euros. El plantejament és simple: les parts aporten les evidències i declaracions en format digital perquè el sistema pugui processar-les, analitzar-les i decidir. Per descomptat, hi haurà supervisió humana i, d'això, avisa el mateix Ministeri de Justícia estonià: "ampliem l'automatització dels processos judicials per simplificar processos de feina i, per exemple, realitzar les transcripcions de les audiències". Les màquines, explica Viljar Peep, alt funcionari de l'esmentat Ministeri, "podran llegir el treball|feina de jutges i secretaris" però l'última paraula, sempre, la tindrà una persona.

De moment, treballen en proves pilot i, fins ara, el més virtual que hi ha en termes jurídics és aquest bon home que anirà a veure un jutge dels Estats Units ara el febrer amb el mòbil a la mà. El Jutge Dredd, de moment, es quedarà en un simple personatge de còmic.