L’aeroport de Lleida-Alguaire havia de convertir-se en un aeroport secundari de El Prat o, també, en una terminal de mercaderies, però trobant la seva raó de ser en altres activitats: funciona com espai de formació, funcionarà (se suposa) com centre productor d’hidrogen i, també, es consolida com espai d’assajos i proves aeronàutiques. La darrera té com protagonista el nou sistema EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay System) per a vehicles aeris no tripulats i es desenvolupa aquest 11 de juny.

dron (1)
dron (1)

Què és?

L’EGNOS és un sistema de suport pels sistemes de navegació aèria per satèl·lit que augmenta la precisió i fiabilitat dels GPS. Funciona a partir de la correcció d’errors en els senyals del GPS, proporcionant informació addicional i protegint els usuaris de possibles interferències. Es tracta del projecte SAMVA de l'Agència Espacial de la UE. El sistema està desenvolupat per la companyia xinesa Ehang i les proves es fan amb el vehicle eVTOL EH216-S al vertiport ubicat dins l’aeroport de Lleida-Alguaire. Les proves tenen tres objectius: habilitar les capacitats del sistema EGNOS a bord del vehicle aeri autònom per proporcionar una guia de navegació precisa i sencera, desplegar EGNOS a l'Aeroport de Lleida-Alguaire i demostrar com pot donar suport a operacions aèries i desenvolupar, provar en vol i validar els criteris de disseny d'un procediment de vol EGNOS.

Implicats

L’espai on es fa aquest test és el centre de proves per a vehicles aeris no tripulats de Lleida-Alguaire, que sorgeix de la col·laboració entre Ehang i Aeroports de Cataluny i que es va inaugurar l'octubre de 2023. El centre constitueix un referent de la infraestructura aeroportuària, els sistemes de gestió del trànsit aeri, els operatius, els procediments i altres tecnologies de la informació. En l’assaig estan implicats PildoLabs, una companyia d’enginyeria catalana especialitzada en serveis aeronàutics i de l’espai; la ja citada Ehang, companyia xinesa líder mundial de tecnologia dron no tripulada, i, també ThalesAlenia Space, operador del sistema EGNOS i líder mundial de sistemes de navegació per satèl·lit i la Universitat Politècnica de Timisoara, especialitzada en el processament de dades provinents de vídeos per al desenvolupament de VTOLS. Segurament no és como s’esperava, però ningú no pot negar que Alguaire s’enlaira.