¿Quina és la qualitat de l’aire que respirem? Segurament, és millorable i, per això, des del Govern de la Generalitat es vol impulsar una nova normativa que permeti, d’aquí al 2027, millorar-lo. A Barcelona, per exemple, la quantitat de partícules es a hores d’ara superior a allò que recomana l’Organització Mundial de la Salut.

aire

 

Procés de participació

La redacció de la nova normativa, que ha de ser més restrictiva que l’actual, expliquen des de la Generalitat, es realitzarà a partir de les opinions que empreses i ciutadania están convidades a manifestar dins d’un procés de participació endegat pel govern autonòmic. Arran d’aquest procés, es redactarà un Projecte de Decret que, després, haurà d’aprovar el Govern català i afectarà tot el Principat. El procés de recollida d’opinions i propostes està obert fins al 20 d’abril.

Requisits més restrictius

El document futur haurà d’apropar Catalunya als nivells de qualitat de l’aire recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Comissió Europea, que previsiblement establirà uns valors límit molt més restrictius que els actuals. Compleix també els requeriments de dues sentències judicials perquè s’assoleixin els objectius establerts a la normativa comunitària i estatal per diòxid de nitrogen i ozó troposfèric en aquelles zones on s’han produït incompliments.

La iniciativa, pretén millorar la qualitat de l’aire pels contaminants diòxid de nitrogen, partícules en suspensió (PM10 i PM2,5), ozó i el benzo(a)pirè.

Actuacions a tots els sectors, la majoria en mobilitat

Les actuacions que es decideixin s’aplicaran als sectors del transport terrestre i la mobilitat, l’industrial i energètic, el domèstic, l’institucional i comercial, el ramader i agrícola, la planificació territorial i urbanística, el transport marítim, el transport aeri i la comunicació, recerca i investigació. També s’inclouran actuacions en casos d’episodis d’alts nivells de contaminació.

Contaminació i salut

La contaminació de l’aire és el primer problema de salut ambiental a Europa. Hi ha evidència científica que relaciona l’exposició a la contaminació atmosfèrica amb efectes negatius sobre la salut, com l’asma, problemes cardiovasculars i càncer de pulmó, entre d’altres. De la mateixa manera, la contaminació de l’aire pot comportar impactes sobre el medi natural.