Se suposa que serà a partir de 2026, en concret el maig d'aquell any, a instàncies d'Irlanda i, en principi, amb efectes només en aquest país. És un canvi legislatiu que, si finalment entra en vigor, obligarà tots els elaboradors de begudes alcohòliques –inclòs el vi- a incloure advertiments sanitàries a les etiquetes de les ampolles.

Va venir blanc anton mislawsky
 

Estupor al sector vitivinícola

El sector vitivinícola –crucial per a economies com l'espanyola, la italiana o la francesa- veu la proposta amb estupor. Consideren que implicaria igualar el vi a productes com el tabac i, amb això, s'allunyaria molts consumidors d'un producte amb virtuts antioxidants i que genera fins i tot beneficis cardiovasculars si es consumeix moderadament. Amb tot, la preocupació més gran és que el cas d'Irlanda sigui només el pròleg d'una norma general que tindria conseqüències : des dels cellers s'entén que l'etiquetatge que va plantejar Irlanda i ha acceptat la UE restarà popularitat al vi, reduirà el seu consum en estigmatitzar-lo en posar l'accent en els seus efectes adversos i contraindicacions. També es lamenta que vagi a fragmentar el mercat únic.

Com el tabac?

Des del Comitè Europeu d'Empreses Vitivinícoles parla directament de "tabacalització" del vi i lamenta que, per exemple, es plantegi posar èmfasi en la vinculació del consum d'alcohol a malalties hepàtiques i càncers i no es parli del consum responsable.

A les etiquetes haurà de figurar el percentatge d'alcohol sobre els grams continguts a l'ampolla i la quantitat de calories. Un pictograma advertirà les embarassades sobre les contraindicacions de la ingesta de begudes alcohòliques i, també, s'inclourà una adreça web per resoldre dubtes. Des de la Federació Espanyola del Vi i el Comitè Europeu d'Empreses Vitivinícoles, s'ha presentat ja una queixa contra Irlanda per la iniciativa. La UE té dotze mesos per resoldre-la.