La Generalitat de Catalunya vol invertir, amb càrrec al seu Fons Climàtic, 9 milions d’euros per fer del Principat un territori amb menys contaminació lumínica d’aquí al 2028. El Fons Climàtic es nodreix amb la meitat dels ingressos que provenen de la taxa que grava les emissions de C02 dels vehicles a motor i el 20% de la recaptació de l’impost que penalitza les instal·lacions que tenen una incidència negativa en el medi ambient.

contaminacion luminica empleo

 

1,8 milions pel 2024

Per enguany, el Consell Executiu ha aprovat autoritzar el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a realitzar despeses amb càrrec a pressupostos d’exercicis futurs per un import total d’1,8 milions d’euros per atendre la convocatòria 2024 de subvencions per a actuacions de millora ambiental del medi nocturn i de contribució a la mitigació del canvi climàtic en la il·luminació exterior existent de titularitat pública que es realitzin els anys 2023, 2024 i 2025. Els ajuts, que es convocaran a finals d’aquest any, formen part d’un projecte integrador destinat a reduir l’impacte ambiental de l’enllumenat en zones d’especial protecció envers la contaminació lumínica.

Menys gasos d’efecte hivernacle

La finalitat del projecte, expliquen des de la Generalitat, “és protegir i valorar el medi natural nocturn de les zones més privilegiades de Catalunya, i disminuir alhora les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle derivades del consum d’energia per a la il·luminació”. En percentatges, es vol assolir una reducció mínima del 60% en les instal·lacions d’enllumenat exterior implicades i també en altres municipis de menys de 1.000 habitants, que normalment són a prop de zones d’alt valor natural. Les accions previstes se centren a donar suport en la planificació de l’enllumenat públic; oferir ajuda econòmica en la modernització d’instal·lacions; implantar un innovador sistema d’avaluació de la qualitat del cel nocturn de tot Catalunya basat en la modelització informàtica, la visió per satèl·lit i el monitoratge en estacions fixes de mesura; i realitzar accions de difusió, sensibilització i formació per a la reducció de la contaminació lumínica.

En una primera fase, es preveu incidir en actuacions en zones d’especial protecció envers la contaminació lumínica i zones d’influència, començant pels municipis que formen part del Parc Nacional d’ Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, del Parc Natural de l’Alt Pirineu i de l’espai natural de la Serra del Montsec. En una segona fase, les accions estaran focalitzades en el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Parc Natural dels Ports. En total, es preveu que hi hagi més d’un centenar de municipis catalans implicats en projectes de protecció envers la contaminació lumínica. L’enllumenat públic suposa entre el 40% i el 50% de la factura elèctrica dels ajuntaments, que pot suposar fins al 6% del pressupost anual. Invertir a adequar-lo suposa un estalvi econòmic, minimitza l’impacte ambiental lumínic i d’emissions, alhora que facilita el descans de les persones i homogeneïtza i ressalta el paisatge nocturn de certes zones.