Mark Zuckerberg ha demanat perdó a les famílies de les víctimes d'abusos sexuals de les xarxes socials, en una audiència al Senat dels Estats Units aquest dimecres. Tanmateix, el director executiu de Meta havia negat abans que l'ús de les plataformes faci malbé la salut mental dels menors i ha assegurat que no hi ha prova científica per establir la relació. A l'audiència també hi han testificat els directors executius de Snap, X (Twitter), Discord i TikTok, per tal d'analitzar les accions que els gegants de la tecnologia porten a terme per posar fi a l'abús sexual infantil a les seves xarxes socials.

"Un recent informe de les Acadèmies Nacionals de Ciències, que va avaluar més de 300 estudis, no dona suport a la conclusió que les xarxes socials causen canvis en la salut mental dels adolescents", ha afirmat Zuckerberg. Com era d'esperar, l'afirmació ha fet enfadar els assistents a l'audiència, entre els quals hi havia familiars de víctimes d'abús. A petició dels congressistes, l'executiu de Meta ha demanat disculpes. "Sento per tot el que han passat", ha dit, abans d'afegir que ningú hauria d'haver patit aquesta "terrible" situació.

"Les mans tacades de sang"

El senador republicà Lindsey Graham no s'ha tallat i ha acusat Zuckerberg de tenir "les mans tacades de sang", ja que les xarxes socials són "productes perillosos que estan destruint vides i amenaçant la mateixa democràcia". Graham estava enfadat perquè ni l'executiu de Meta ni la resta de testimonis de plataformes tecnològiques han respost de forma clara sobre el seu suposat suport als projectes de llei que s'estan impulsant —com Stop CSAM Act, que té la voluntat de reprimir la proliferació de material d'abús sexual infantil en línia, donar suport a les víctimes i augmentar la responsabilitat de les plataformes—. Així, el senador ha castigat el seu "silenci sepulcral": "Si esperem que aquests paios resolguin el problema, morirem esperant".

La directora executiva de X, Linda Yaccarino, ha justificat que "menys de l'1% dels usuaris de X tenen entre 13 i 17 anys" —per tal d'allunyar-se del problema que s'estava tractant—. Per la seva banda, el director executiu de TikTok, Shou Chew, ha assenyalat que la plataforma "té la intenció d'invertir més de 2.000 milions de dòlars només aquest any" en seguretat. A més, ha afegit que compta amb 40.000 professionals en aquest àmbit, entre els quals hi ha especialistes en seguretat infantil. El director executiu de Discord, Jason Citron, ha explicat que fan servir la intel·ligència artificial per detectar criminals a la seva xarxa social. Finalment, el director executiu de Snap, Evan Spiegel, ha dit que a la seva aplicació (Snapchat) queden registrades còpies per si cal "retre comptes", tot i que el contingut s'esborri per defecte. "Si tot això funcionés, no seríem aquí avui", ha conclòs el senador demòcrata Richard Durbin. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!