Les xarxes socials poden aportar moltes coses bones, però també un grau de toxicitat elevadíssim, que aglutinat amb altres patrons poden suposar un còctel explosiu. Deixar passar tres-cents vídeos a les diferents xarxes, que l'algoritme sàpiga què consumeixes, què busques, què t'agrada i consumir-hi temps, energies i frustracions. Salut mental en risc i mil problemes més associats. Per aquest motiu, la ciutat de Nova York ha volgut fer un primer pas importantíssim i ha emès un avís del Comissionat de Salut de la ciutat, el doctor Ashwin Vasan, que declara oficialment les xarxes socials com un perill per a la salut pública i les considera directament un "tòxic ambiental". 

Un comportament innovador perquè Nova York és la primera ciutat a fer una declaració d'aquest tipus arran de l'augment dels problemes de salut mental dels adolescents. L'alcalde de la ciutat, Eric Adams, ha reclamat als legisladors estatals i federals que facin encara més passos per frenar les pràctiques depredadores de determinades empreses de les xarxes socials. L'objectiu, segons destaca, és garantir que les empreses tecnològiques prenguin responsabilitat dels seus productes. 

Adams ha assenyalat clarament empreses com TikTok, Youtube i Facebook que "estan alimentant una crisi de salut mental dissenyant les seves plataformes amb funcions addictives i perilloses. Big Tech monetitza la privadesa dels nostres fills i posa en perill la seva salut mental", ha destacat i recull el portal 324. I és que un dels perills d'aquestes xarxes és posar-s'hi per cinc minuts a comprovar quatre coses i que acabin passant cinc hores consumint vídeos sense cap mena de sentit que evoquen a la depressió d'una vida de fantasia que no es té o escoltar com uns gurús de la salut mental donen consells de vida perquè tenen quatre milions de seguidors. 

El missatge va dirigit als pares de fills adolescents, però és una pràctica que no només els afecta a ells. Els patrons addictius són per a totes les edats. Malgrat tot, l'alcalde també apel·la a la responsabilitat de pares i tutors perquè limitin l'ús i retardin l'accés dels menors a un telèfon intel·ligent o a les xarxes socials fins als 14 anys com a mínim.

L'impacte en la salut mental

L'avís publicat dimecres pel comissari de salut de la ciutat de Nova York va dir que entre el 2011 i el 2021, les taxes d'estudiants de secundària a la ciutat que experimentaven desesperança van augmentar en més d'un 42% i les ideacions suïcides van fer-ho un 34%. Unes dades alarmants, encara que Ashwin Vasan ha insistit que uns col·lectius podrien ser més vulnerables que altres. 

La ciutat està decidida a posar fil a l'agulla i frenar aquesta nova xacra. En aquest sentit, Vasan ha insistit que Nova York oferirà orientació als joves per fomentar l'ús saludable de les xarxes socials, com ara la implementació d'horaris i llocs sense tecnologia, controlar les emocions durant l'ús i compartir inquietuds relacionades amb les xarxes socials i salut mental amb els adults. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!