Vint-i-quatre hores després del temporal que va deixar anar 260 litres d'aigua per metre quadrat en només mitja hora i que va provocar un mort a la riera de Cabrils, els Ajuntaments de Vilassar de Mar i Cabrils estan encara valorant els danys. De moment, la Diputació de Barcelona ja ha aprovat una línia d'ajuts de 4 milions d'euros. Tot i que encara no hi ha la valoració econòmica, es preveu que la valoració superi amb escreix aquesta xifra. A més, està pendent encara de saber quins ajuts a llarg termini preveu donar la Generalitat de Catalunya.

L'Ajuntament de Vilassar de Mar s'estarà una setmana fent la valoració dels danys, segons han informat fonts municipals a El Nacional. Aquesta mateixa tarda hi ha hagut una primera reunió al consistori. Demà hi ha una nova reunió entre els alcaldes de Vilassar i Cabrils per estudiar la petició de demanar que es declari la zona catastròfica. Això garantiria el retorn íntegre dels diners que ara hagin d'invertir els ajuntaments per reparar tots els danys.

De moment, el balanç provisional de danys és de: 3 cotxes arrossegats per rieres; inundacions a quatre centres escolars, tres escoles i una llar d'infants; la biblioteca; l'arxiu municipal; la ràdio i el soterrani de la piscina municipal. Baixos, aparcaments i àtics particulars afectats per la tempesta. Un esvoranc de dos metres a la carretera de Cabrils, el descalçament de la riera, desperfectes al passeig marítim i passos subterranis inundats. Al carrer Mondragó ha caigut el sostre d'una casa. Només la reparació de les quatre clavegueres que es van fer malbé costarà 100.000 cada una.

Ofegat per la sorra

L'Ajuntament de Vilassar de Mar va activar els protocols a tres quarts de sis de la tarda quan la pluja va apretar fort. Es van tallar les quatre rieres. Entre elles la de Cabrils, on va morir un conductor.

"La Policia Local es veu desbordada", admet a El Nacional l'alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot. "Va ser llavors quan regidors i molta gent de Vilassar sortim al carrer i veiem mil incidències", prossegueix l'alcalde.

El cotxe amb la víctima mortal es va trobar a primera hora de la tarda, però no va ser fins a la nit que no es va confirmar que el conductor era a dins mort. La policia investiga les causes i es preveu que avui hi hagi ja un primer informe sobre les possibles causes. Tot apunta a una negligència. El conductor hauria creuat la riera a l'altura del carrer Santa Maria i l'aigua el va arrossegar avall fins que va impactar amb el pont de Sant Genís. 

La unitat subaquàtica no va trobar el cos en un primer moment. El cadàver va aparèixer colgat de sorra, inclinat cap a la porta del darrere del vehicle per on se suposa que volia sortir el conductor. L'home es va ofegar no per l'aigua sinó per la sorra. 

L'Ajuntament va oferir el servei d'atenció psicològica a la família que va viure tot el rescat en directe fins que van treure el cos a les dues de la matinada. Aquest matí han retirat el cotxe.

Amb tot, l'alcalde admet que "va ser una sort" que el xàfec fos en un dia festiu, ja que les escoles afectades per les inundacions estaven buides i es van poder evitar danys majors.

L'etern debat de les rieres

Al Maresme tots els municipis estan travessats per una o fins i tot dues rieres. A Vilassar de Mar n'hi ha quatre. 

A diferència d'altres municipis, les rieres de Vilassar són diferents, no són transitables. Es mantenen com eren originàriament i no s'ha plantejat mai el debat del seu cobriment. Normalment "l'aigua baixa normal i no ha passat mai res", segons Damià del Clot.

Restes del naufragi i surf

Aquest dijous a la tarda encara flotava a la platja de Vilassar de Mar un cotxe que va baixar per la riera. La imatge contrasta amb els surfistes que han volgut aprofitar les ones fortes que avui picaven al litoral. El conductor del cotxe es va salvar perquè el vehicle era descapotable i va sortir per dalt.

El cotxe continua allà on el va arrossegar l'aigua perquè és competència del Ministeri. De fet, ara hi ha un conflicte de competències a l'hora de fer net. Tots els desperfectes del municipi corresponen a l'Ajuntament. L'N-2 i la carretera de Cabrils, a la Diputació de Barcelona. L'estació i les vies, a Adif. I el passeig marítim, a la Direcció General de Costes. 

Terra endins

A la carretera de Cabrils un autobús ha quedat avui atrapat quan s'ha obert un esvoranc a causa de les fortes pluges d'ahir i els moviments de terra.

 

El temporal ha fet desaparèixer camins sencers de Vilassar de Mar. Com el que hi ha a tocar del cementiri. 

 

 

Fins i tot els gegants han acabat amb un "impermeable" quan l'aigua va entrar al local de l'Associació vilassanesa d'activitats de lleure.