En plena emergència per sequera a l’àrea de Barcelona i Girona pel descens de les reserves hídriques en el sistema Ter-Llobregat, el que afecta a prop de sis milions d’habitants en 202 municipis, la conscienciació és fonamental perquè la ciutadania pugui contribuir a combatre “la sequera més gran del darrer segle”, com va qualificar el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Una manera de prendre consciència de l’aigua que gastem al llarg del dia en els hàbits quotidians és utilitzar la calculadora hídrica que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a disposició dels ciutadans, a través d'un comptador de l'aigua, que permet calcular quina és la petjada hídrica d’una persona. Això és l’aigua que es gasta en els hàbits d’higiene personal i dels hàbits alimentaris. Són unes dades orientatives, perquè, segons l’ACA, “els consums poden variar entre uns països i uns altres en funció de la disponibilitat d’aigua i la resta de costos associats a la producció dels aliments i altres béns i serveis (roba, aparells electrònics, electrodomèstics, transport, energia, etc.) que fem servir cada dia”. Si en fer el càlcul es té la percepció que la xifra és molt superior al que havíem imaginat (prenent com a referència que en l’estat d’emergència la despesa límit de consum d’aigua és de 200 litres al dia per persona de mitjana per municipi), no us espanteu: l’ACA informa que la petjada hídrica mitjana al món occidental se situa al voltant dels 5.400 litres per persona i dia, el que equival al consum d’una piscina olímpica per persona i any.

Convidar a la reflexió

El comptador de la petjada hídrica, segons explica l’ACA, vol convidar “a la reflexió sobre els nostres hàbits de consum i el seu impacte sobre els recursos naturals”. Així mateix, també vol “promoure l’acció cap a uns hàbits cada vegada més sostenibles”. Cal prendre consciència que cada cop que ens dutxem i deixem córrer l’aigua mentre s’escalfa es perden molts litres que ja no s’aprofiten i que fan encarir la nostra factura. El mateix quan ens rentem les dents, o rentem els plats a mà. Per això, a l’hora de calcular la petjada hídrica, l’aplicació pregunta quants minuts triguem a dutxar-nos, quantes vegades ens dutxem a la setmana o si tanquem l’aixeta mentre ens ensabonem. En aquest punt, l’aplicació recorda que una dutxa en lloc del bany permet estalviar més de 170 litres d’aigua. I el mateix procés quan ens rentem les dents. Cal ser conscients que cada minut amb l’aixeta oberta, es consumeixen més de 7 litres d’aigua. L’aplicació també pregunta quantes vegades encenem el rentaplats a la setmana (un rentaplats de baix consum només consumeix 15 litres) i quantes rentadores (consumeix de 40 a 170 litres d’aigua segons el programa i si és de baix consum o no).

Hàbits alimentaris

La petjada hídrica no només es calcula amb la despesa d’aigua directa que consumim amb els hàbits d’higiene, sinó que també pren com a referència els hàbits alimentaris. Per això, es pregunta què esmorzem diàriament, i s’adverteix que per reduir la petjada hídrica es pot triar productes frescos de temporada i de proximitat. També es qüestiona sobre el que dinem diàriament, i ens informa que com menys elaborat és un producte, menys aigua es consumeix en la seva producció. I per últim, en preguntar pel que sopem, també aconsella que si optem per una dieta equilibrada com la Mediterrània, incrementant el consum de verdura i fruita, reduirem la nostra petjada hídrica i millorarem la nostra salut.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

🌳 Si a més de consultar la teva petjada hídrica vols estimar les que generes el teu dia a dia visita la calculadora de la comunitat GreeN d'El Nacional i tindràs una estimació en dos minuts.