La setena jornada de vaga dels tribunals de cabina de Ryanair ha arrencat aquest dimecres amb la cancel·lació de quatre vols i dotze retards a l'aeroport del Prat, que fins ara, és el més afectat per l'aturada. Els vols que s'han cancel·lat fins a les 9:00 hores, han estat els que sortien de Barcelona cap a Brussel·les i Milà, i els que volaven des d'aquestes dues ciutats cap a la capital catalana. La vaga també ha provocat retards en sis vols de sortida i sis d'arribada. De moment, a l'altre aeroport català a Girona, només s'ha produït un retard. 

Les dades d'aquesta jornada contrasten amb les que es van viure aquest dimarts els aeroports catalans on no es va produir cap cancel·lació. A l'aeroport del Prat, on no es va cancel·lar cap vol, però si va haver-hi 61 retards: 31 en vols de sortida i 30 en arribades. Per la seva banda, a l'aeroport de Girona, va haver-hi set retards: en dos enlairaments i en cinc aterratges. I en cavi, a Reus no es va registral cap vol cancel·lat ni de retard. Fonts del sindicat USO asseguren que la "limitada incidència" de la vaga d'aquest dimarts es deu a l'esquirolatge amb tripulacions portades de Portugal, el Regne Unit, Itàlia i França per suplir les qui volen exercir el seu dret a vaga.

Situació insostenible

Els treballadors de Ryanair denuncien que la situació és insostenible. La portaveu del sindicat USO i tripulant de cabina de Ryanair, Mònica Ortega, acusava aquest dilluns a l'empresa de "negar-se a negociar, saltar-se la legislació espanyola incomplint el dret de vaga als treballadors". En aquest sentit, afirmava que Ryanair aplica serveis mínims a tota la plantilla i duu a terme accions d'esquirolatge, portant treballadors d'altres països i de fora de la UE, com el Regne Unit i Marroc. Segons Ortega, els representants sindicals ho tenen "documentat" i ho pensen denunciar al Ministeri de Treball.

Els dos sindicats organitzadors de la vaga, USO i Sitcpla, han fet una crida a les administracions perquè intervinguin en el conflicte i obliguin Ryanair a complir la llei estatal i s'assegui a negociar el conveni col·lectiu. Els sindicats han criticat en les últimes hores la "indiferència" tant del Ministeri de Treball i Economia Social com del de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, cosa que els ha portat a sol·licitar empara al Defensor del Poble. Però des de l'inici de la protesta han assenyalat la companyia irlandesa com la responsable d'aquesta vaga en l'inici de les vacances d'estiu. Així doncs, han convocat una nova tirada d'aturades, que seran del 18 al 21 de juliol, i del 25 al 28 de juliol, en els deu aeroports espanyols en els quals opera l'aerolínia irlandesa.