L'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan) ha expressat aquest dimarts que el volcà de La Palma ha entrat en una nova fase efusiva o també anomenada fase d'erupció hawaiana. Les característiques d'aquesta nova fase són, a grans trets, menys explosions i amb la boca principal prenent menys protagonisme. L'expulsió de la lava es concentrarà en major mesura en una boca que estigui fora del con. Paral·lelament, aquesta lava serà més fluida i tindrà una major capacitat per a moure's.

Aquesta nova lava del volcà, que surt d'una altra boca, emet menys cendra i expulsa menys material piroclàstic que el con principal. Paral·lelament, en ser més fluida, ocupa terreny amb més facilitat i serà menys densa, però té més possibilitats d'arribar al mar.

En algunes altres colades, l'Involcan situa les temperatures al voltant dels 1.300 graus centígrads i s'estima que poden romandre a més de 1.000 graus durant "molt" de temps.

Més potència que l'any 1971

Feia 50 anys que les Canàries no patien cap erupció volcànica. L'any 1971 va ser la darrera, també a la serralada de La Palma. La seva duració va ser de 24 dies i les diferents boques del volcà van arribar a expulsar 43 milions de metres cúbics de materials. En canvi, l'episodi que té lloc des de fa més d'una setmana ja ha estat més virulent, amb l'emissió de 46,3 milions de metres cúbics de lava. A més, hi ha l'agreujant que l'erupció volcànica d'enguany segueix sent molt imprevisible: no se sap quant de temps seguirà activa ni tampoc quina acabarà sent la seva magnitud final.

Tipus d'erupcions

Fins al moment, les erupcions que ha registrat el volcà de La Palma eren de tipus estrombolià i fissural. Ara, la nova boca que expulsa lava presenta les característiques pròpies d'una erupció hawaiana.

Una erupció estromboliana es caracteritza per emetre una lava fluida, que surt amb molts gasos abundants i violents. Habitualment, no es produeixen cendres. La seva extensió no acostuma a ser tan accentuada com és el cas del tipus hawaià. En referència a les erupcions fissurals, la lava també és fluida i arriba a recórrer grans extensions.

volcán cumbre vieja tarde 28 septiembre 2021 (2) efe

Imatge: Fotografia de l'erupció de la nova boca del volcà de La Palma d'aquest dimarts 28 de setembre. EFE.

També es distingeix entre erupcions magmàtiques de tipus pliniana, peleana i vulcaniana, a banda de la hawaiana, estromboliana i fissural. Les erupcions plinianes són les més explosives, amb explosions que poden ser molt violentes perquè la pressió dels gasos és molt elevada. Això pot arribar a provocar precipitacions de cendres.

Sobre les erupcions peleanes, es tracta d'una erupció explosiva que expulsa lava molt viscosa que va acompanyada de núvols de gasos, que també es formen amb vapor d'aigua i cendres.

Finalment, pel que fa a les erupcions vulcanianes, el magma és poc fluid, però desprèn una quantia molt important de gasos. Les expulsions també són molt fortes i produeixen molta cendra. El material piroclàstic també és abundant.

 

Imatge principal: Fotografia del volcà Cumbre Vieja en un moment de la matinada d'aquest dimarts 28 de setembre. EFE.