Membres de diverses associacions víctimes d'abusos dins l'Església s'han concentrat aquest dilluns davant de la seu de la Conferència Episcopal (CEE), a qui acusen de minimitzar els casos de pederàstia i a la qual reclamen una reparació del dany causat. Representants de les associacions Infancia Robada i la Fundació Justice Initiative  s'han presentat a les portes de la CEE, on aquesta setmana se celebra  l'Assemblea Plenària dels bisbes, que triarà un nou president en substitució del cardenal Joan Josep Omella. A més, en aquesta assemblea s'estudiaran, entre altres documents, el pla de reparació integral de víctimes d'abusos sexuals a l'àmbit eclesiàstic.

La directora de la campanya de Justice Initiative, Ana Cuevas, ha acusat la CEE de "menystenir" les víctimes d'abusos i ha reclamat una reunió amb els prelats per buscar una solució per als que han patit aquests "crims" i avui dia encara pateixen les seqüeles, segons informa EFE. Cuevas ha sostingut que l'Església ha de servir d'exemple i "prendre cartes en l'assumpte" i, per això, han de comptar amb les víctimes. "A la CEE estan molt allunyats de les postures del papa Francesc i del sentiment i sentir de les víctimes i supervivents", ha denunciat Cuevas. 

Casos fora del recompte de l'Església 

El passat mes de desembre la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) va presentar el que es va descriure com l'informe "més complet dels existents"; tanmateix, podria no ser així. L'informe del despatx d'advocats Cremades & Calvo-Sotelo, anomenat Per donar llum, recull un total de 1.302 denúncies de casos d'abusos sexuals esdevinguts al si de l'Església catòlica espanyola i "un mínim de 2.056 víctimes". Tot i això, una recent investigació de El País ha descobert que s'exclouen almenys 325 casos que ja han estat comunicats per ordre i diòcesis al Defensor del Poble. Només començar, l'informe presenta una llista de 806 casos de pederàstia coneguts, un xifra molt alta, però no tant com ho seria amb aquests més de 300 altres casos que no han acabat en el document de l'Església. 

Davant d'aquesta discrepància amb les dades de l'informe i les dades públiques, la CEE ha respost que desconeix el motiu, "però pot ser perquè s'han demanat coses diferents, en moments diferents". "Nosaltres vam donar les dades al Defensor del Poble, però ell no ens les ha donat a nosaltres", ha exposat el responsable de premsa d'aquesta institució religiosa, José Gabriel Vera.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!