La vaga de Vueling de novembre 2022 s'encetava el passat 1 de novembre, dia en què es confirmava la cancel·lació de 25 vols amb previsió d'enlairar-se des de l'aeroport del Prat. Els serveis mínims decretats pel ministeri de Transports durant l'aturada son d'entre el 22% i el 80% i es preveu que la vaga de tripulants de la companyia aèria —que reclamen una actualització salarial del 13,4% per l'any 2022— es mantingui activa fins al 31 de gener del propvinent 2023. La convocatòria del sindicat Stavla afecta tots els divendres, diumenges i dilluns compresos en el període esmentat, la qual cosa implica també els festius pròxims del 6, 8, 24 i 31 de desembre i el 6 de gener. L'explicació del ministeri respecte del decret dels serveis essencials se centra en l'objectiu de "compatibilitzar l'interès general dels ciutadans i en particular les seves necessitats de mobilitat, amb el dret de vaga d'aquest col·lectiu de treballadors". A continuació, et detallem tot el que cal saber sobre la vaga de Vueling de novembre 2022 i els serveis mínims decretats pel ministeri de Transports.

✈️ Vaga de Vueling 2022: Dies d'afectació de novembre, desembre i gener
 

Serveis mínims per la vaga de Vueling de novembre 2022

El ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha decretat uns serveis mínims per la vaga de Vueling que poden anar des del 57% al 80% per a les rutes no peninsulars durant el mes de novembre, depenent de l'aeroport. Pel que fa al desembre i gener, els serveis essencials seran similars, mentre que els dies de Nadal la xifra pot augmentar. En referència als vols entre ciutats espanyoles amb una ruta de transport alternativa de més de cinc hores, el ministeri ha assegurat que hi haurà entre el 34% i el 59% de vols protegits durant la vaga dels tripulants de cabina. Pel que fa als vols domèstics amb un mitjà de transport alternatiu inferior a aquestes cinc hores, tindran serveis mínims entre el 22% i el 32%. El ministeri ha recordat que correspon a la companyia aèria establir els vols sotmesos als percentatges d'aquests serveis mínims. 

De moment, Vueling ha informat que aquest dimarts, el primer dia de vaga, operaran el 84% dels vols programats a l'aeroport del Prat. En concret, de les 156 rutes previstes només n'han cancel·lat 25. Pel que fa a la resta de l'Estat, l'aerolínia ha anunciat que té previst operar el 92% dels vols programats, 173 dels 189 confirmats. Segons xifres del ministeri de Transports, estan cridats a la vaga prop de 2.250 treballadors de la companyia.

Els sindicats allargaran la vaga de Vueling de novembre 2022 si no arriben a un acord

El sindicat va anunciar en un comunicat que té intenció d'allargar la convocatòria de la vaga de Vueling de novembre 2022 "de manera indefinida", si no aconsegueix arribar a un acord amb l'aerolínia abans del proper abans del 31 de gener del 2023. Stavla, sindicat majoritari entre els tripulants de cabina de passatgers (TCP) de Vueling, ha cridat als treballadors d'aquesta aerolínia a la vaga durant tots els divendres, diumenges i dilluns entre novembre i 31 de gener de 2023, a més dels dies 1 de novembre; 6, 8, 24 i 31 de desembre; i 5 de gener. "L'objectiu de la vaga és aconseguir una actualització salarial del 13,4% per a l'any 2022", van explicar en un comunicat. Amb aquesta pujada, el sindicat vol "adequar les taules salarials del conveni col·lectiu a l'actual nivell de vida". "El col·lectiu de tripulants de cabina de passatgers no pot continuar immers en la situació de precarietat salarial en què es troba, mentre l'empresa allarga en el temps la negociació del conveni col·lectiu", van apuntar.

Per la seva part, Vueling ha assegurat aquest dimarts que, des del mes d'abril, estan treballant en la negociació del quart conveni col·lectiu amb els tripulants de cabina amb la "màxima voluntat de continuar avançant per arribar a acords que combinin les necessitats de tots". És per això que Vueling ha instat Stavla a desconvocar la vaga i "a apostar pel diàleg per davant la confrontació social".