El professorat a Madrid està cridat a la vaga en protesta per la falta de plans clars contra el coronavirus davant de la tornada a les aules, raons que l'executiu d'Isabel Díaz Ayuso considera "falses". Els sindicats CCOO, UGT, CGT i STEM han anunciat aquest dimecres la convocatòria amb la qual demanen abaixar les ràtios d'alumnat per aula, desdoblant grups per poder respectar les distàncies de seguretat; augmentar les plantilles del professorat; més personal de neteja i control; dotació a tots els centres de personal d'infermeria, i mesures i recursos per a la correcció de la fractura digital.

Les dates de la protesta són l'inici de curs de cada etapa: el 4 de setembre a les Escoles Infantils; el dia 8 a Infantil i Primària i centres d'Educació Especial, i el dia 9 als instituts d'Educació Secundària i FP. El 10 de setembre hi haurà una vaga conjunta de tots els nivells i ensenyaments de l'educació pública no universitària, expliquen en el comunicat conjunt els quatre sindicats, que detallen que el preavís de vaga es presentarà oficialment en els pròxims dies.

Ayuso demana "responsabilitat"

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha demanat "responsabilitat" i a les seves xarxes socials ha criticat que hi hagi ja "la vaga pertinent" malgrat que presentaran "pròximament" la seva "estratègia". "Estem davant de la situació més difícil en dècades. Totes les comunitats autònomes pensem com podem fer el millor per als nostres alumnes i professors", ha agregat.

Més enllà ha anat el seu conseller d'Educació, Enrique Ossorio (PP), que ha qualificat les aturades de "falta de respecte" cap a la comunitat educativa i ha assegurat que la protesta té un interès "exclusivament polític" i es basa en raons "falses". Segons el conseller, les raons exposades pels convocants són "falses" perquè Madrid ha anunciat les obres que realitzarien a l'estiu als centres, l'adquisició de "milers d'ordinadors" en cas que s'hagi d'impartir ensenyament telemàtic o la modificació dels contractes de neteja per ajustar-los a les circumstàncies sanitàries.

A més, el sindicat Comissions Obreres ha recorregut davant del Tribunal Superior de Justícia de Madrid les instruccions dictades davant de la Covid i la tornada a l'aula, en considerar que hi ha "negacionisme" i "abandó de funcions" per part de l'executiu, que no dona mitjans als centres ni estableix "mesures concretes ni eficaces per a la protecció de la salut, incorrent en un alarmant abandó de funcions".

Com serà el curs a Madrid?

A Madrid només es coneixen els quatre escenaris explicats pel conseller el passat 30 de juny per al curs, que van des de la presencialitat, extremant mesures d'higiene, fins a un nou confinament, amb un escenari intermedi de semipresencialitat.

En l'escenari presencial hi haurà bombolles de convivència a Infantil, Primària i Educació Especial i distància d'1,5 metres i màscares en cas de no poder guardar-la a Secundària, Batxillerat, Formació Professional i formació d'adults. A més, a l'ESO es podran donar algunes assignatures en línia i a Batxillerat es proposa que una de cada cinc jornades sigui telemàtica.

En l'escenari 2, semipresencial, s'eliminarien els esbarjos i s'evitarien els menjadors, es flexibilitzarien horaris i matèries. Una altra alternativa seria l'assistència de la meitat dels estudiants en dies alterns i els divendres classes online. En cas de confinament les classes serien telemàtiques i l'escenari 4, sense problemes pel coronavirus, comportaria la normalitat.