El Sindicat d'Estudiants ha convocat una vaga el divendres 23 de setembre pel canvi climàtic i els seus nocius efectes. Amb la premissa 'El capitalisme mata el planeta. Hem de respondre ja' i emmarcant el moviment sota l'etiqueta #ClimateStrike, l'organització estudiantil insta l'alumnat a sortir de les aules i centres educatius per tal de mobilitzar-se al carrer amb la intenció primera de donar visibilitat als problemes ocasionats per l'actual problemàtica ambiental. Pel que fa a Catalunya, hi haurà manifestació a Barcelona i Tarragona. A la ciutat comtal, la concentració tindrà lloc a la Plaça Universitat, mentre que a Tarragona la ubicació serà la Plaça Imperial, ambdues a les 12 h.

📚 Vaga d'estudiants convocada per al 23 de setembre contra el canvi climàtic

El perquè de la vaga d'estudiants del 23 de setembre

El Sindicat d'Estudiants ha posat de manifest al seu lloc web i a les xarxes socials les principals motivacions del moviment, fent incidència en la complicada situació viscuda a l'Estat espanyol durant l'estiu. Hi destaquen el rècord de devastació i superfície calcinada —gairebé 300.000 hectàrees— en els darrers mesos a causa dels incendis forestals, la qual cosa supera les xifres dels quatre anys anteriors. Aquesta situació que, lluny de ser un fet aïllat, és causa d'un canvi climàtic del qual responsabilitzen directament a la passivitat del govern davant d'unes empreses de combustibles fòssils que "han volgut convèncer-nos que existeix un “capitalisme verd” i que la seva norma suprema seria el màxim respecte al medi ambient".

En aquest que titllen "un espectacle obscè" directament potenciat pel capitalisme que ha portat a una situació límit, també hi destaquen les onades de calor sense precedents que durant aquest estiu han provocat 2.200 morts a l'estat espanyol, la pitjor sequera a Europa en 500 anys amb embassaments a mínims històrics i un procés accelerat de deforestació que destrueix la biodiversitat en benefici dels fons d'inversió i les grans empreses. "Mai abans no s'havia manifestat tan clarament el caràcter irracional del sistema, que no s'atura ni davant la pròpia destrucció de l'entorn que fa possible la vida a la Terra", protesta el Sindicat en aquest manifest que anticipa conseqüències catastròfiques pel planeta.

Manifestació a Barcelona i Tarragona per la vaga pel canvi climàtic

En aquesta setmana de #ClimateStrike, des del Sindicat d'Estudiants s'ha convocat tot el jovent a una vaga estudiantil climàtica que no només buidarà les aules dels centres educatius el divendres 23 de setembre, sinó que també omplirà els carrers en la que preveuen "una jornada de lluita impressionant, amb milions de joves mobilitzats a tot el món" amb un objectiu d'interès comú que les assemblees estudiantils porten organitzant setmanes. A Catalunya, la manifestació presencial principal s'ha convocat a Barcelona. La mobilització a la capital catalana tindrà lloc el mateix divendres 23 de setembre a les 12 h a la Plaça Universitat. Però, el moviment també estarà present a la ciutat de Tarragona, on el Sindicat ha promogut una manifestació a la Plaça Imperial Tàrraco, també a les 12 h.

tuit sindicat vaga 23 setembre

Mobilitzacions convocades pels sindicats d'estudiants a l'estat espanyol: on i quan

La protesta no es quedarà a Catalunya, i és que en tractar-se d'una aturada de caràcter internacional són moltes altres les comunitats autònomes de l'estat espanyol que s'han adherit al moviment. Els sindicats d'estudiants pertinents han convocat manifestacions presencials en diferents punts de la geografia espanyola, totes a les 12 h:

  • Andalusia: Plaça de la Constitución (Màlaga), Plaça Nueva (Sevilla) i Plaça San Juan de Dios (Cadis)
  • Astúries: Plaça de l'Escandalera i Plaça del Parchís
  • Comunitat Valenciana: Facultat d'Història (València) i Esplanada (Alacant)
  • Galícia: Plaça del Rei (Vigo)
  • Madrid: Congrés dels Diputats
  • País Basc: Ajuntament (Bilbao), Parc Alderdi Eder (Sant Sebastià) i Plaça de la Verge Blanca (Vitòria)
tuit manifestacions estat espanyol