La Unió Sindical dels Treballadors d'Ensenyament de Catalunya (USTEC) amenaça en convocar més jornades de vaga després dels cinc dies d'aturada al març "si no s'avança en la negociació" sobre l'avançament de l'inici del curs escolar al 5 de setembre. "No descartem res. El punt número u no és el calendari, sinó que se'ns escolti", ha afirmat la portaveu del sindicat, Iolanda Segura, en declaracions a Rac1.

Des d'USTEC ha qualificat "d'impossible" avançar el calendari escolar. "El tema del calendari és la gota que ha fet vessar el got. No volem començar el curs perquè no se'ns escolta i no consentim més aquest menyspreu", ha insistit Segura. Per la seva banda, la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà, ha titllat de "desproporcionada" l'aturada i l'ha considerat "més laboral que pedagògica". "La societat no l'entén", ha etzibat Gomà a Catalunya Ràdio.

Negociar amb Educació

La petició dels sindicats és asseure's a negociar amb Educació per debatre l'inici del curs escolar, però no és una postura que comparteixin des del departament. "No hem de negociar el que és una proposta política. No necessitem el vistiplau dels sindicats per tirar endavant polítiques educatives que creiem que són bones", ha continuat Gomà, tancant així la porta a negociar aquest avançament escolar al 5 i 7 de setembre, que considera "definitiu".

"El curs escolar pot començar perfectament abans. Organitzarem la comunicació i el tancament de plantilles un mes abans perquè es pugui organitzar el curs", ha remarcat la secretària general d'Educació. Des del sindicat USTEC s'ha volgut recordar, però, que les adjudicacions es fan a finals de curs i això els faria arribar molt justos al nou calendari escolar. "Ens arriba personal l'1 de setembre. La majoria serà nou i s'haurà de posar al dia d'un centre que no coneix, d'un projecte educatiu que no coneix i d'un personal que no coneix", ha enumerat Segura als micròfons de Rac1.

De fet, la portaveu nacional d'USTEC assenyala que tampoc té sentit començar els preparatius al juliol perquè els interins que es queden als centres "no tenen assegurat continuar-hi". Per la seva banda, la responsable de personal docent de CCOO, Marga Romartínez, ha precisat que els cinc dies de vaga al març "encara no estan concretats". "La decisió està presa, però si encetem una nova negociació real, en parlarem. Sempre que no hi hagi imposicions", ha afirmat Romartínez, que lamenta que la conselleria d'Educació "ofereixi diàleg però no negociació". "La reunió amb el conseller va ser formal i distesa, però quan vam tocar la retirada del calendari per començar de zero la negociació, la cosa va canviar", ha criticat la responsable de personal docent de CCOO.