Nou pas en fals d'Educació. El sindicat Ustec ha denunciat aquest dilluns que el Departament està "desmuntant l'actual xarxa pública de Formació Professional", tot plegat en el procés d'implementar a Catalunya la nova llei d'FP aprovada pel govern espanyol. La portaveu d'Ustec, Iolanda Segura, ha assegurat que, en el procés, s'està vivint una transformació "de forma salvatge" i que no ha vingut negociada amb la part afectada (ni famílies ni docents). "Sempre obvien deliberadament el que hagi de dir la comunitat educativa", ha dit Segura, recriminant una "manca de planificació" d'Educació. "Té tot el sentit del món una oposició al respecte, perquè els canvis s'han de fer amb temps".

Amb aquest procés de transformació, la comunitat educativa ja es prepara perquè diversos centres experimentin "un canvi radical d'estructura" a partir del curs 2024-2025. Hi ha diversos centres que patiran alteracions internes, perquè deixaran de cursar nivells d'ensenyament o línies de formació professional que aniran a parar a altres centres. Això, segons Ustec, més enllà de ser un inconvenient logístic per a moltes famílies i docents, també provocarà "l'abandonament de molts alumnes". Els estudiants continuaran tenint la seva plaça, però falta veure si acceptaran l'obligatorietat de canviar de centre, amb les dificultats que això pot suposar.

En concret, de cara al pròxim curs hi ha quatre centres afectats: són els instituts Vall d'Hebron, Pablo Ruiz Picasso, la Guineueta i la Bastida (això sí, durant els següents anys se n'aniran sumant de nous). Tots aquests centres perdran, o ja estan perdent, la docència d'ESO; a més, també patiran grans canvis en l'oferta d'FP que tenen actualment. En el cas de l'Institut la Bastida, per exemple, es va informar que perdria l'ESO i el batxillerat, cosa que va generar un gran rebuig per part del centre; en resposta, Educació va enviar una contraoferta per mantenir el batxillerat. "Això descol·loca", assenyala Miki Mercadal, d'Ustec, perquè no se sap quina serà la realitat final. "És improvisació i precipitació".

Noves lleis i decrets

La nova llei de l'FP, aprovada el 2022, va consolidar un únic sistema de Formació Professional Dual, dirigit a estudiants i treballadors. Ara bé, fins a l'actualitat, aquesta modalitat educativa està lluny de ser majoritària: l'estudien només un 4,4% del total d'alumnes que cursen FP. El motiu és que no ha d'entrar en vigor fins al pròxim curs acadèmic, i té l'objectiu d'implementar-se en un període de quatre anys. A Catalunya, el Govern també va aprovar l'any passat el decret de centres de formació professional integrada, així com la construcció del mapa de centres de formació professional. Tota aquesta reconfiguració està afectant el sistema d'FP actual.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!