La Universitat Pompeu Fabra (UPF) recuperarà a partir de la primavera de 2020 la històrica capçalera 'Diari de Barcelona' com un mitjà multicanal fet i concebut per estudiants, fruit d'un acord amb l'Ajuntament de la capital catalana.

D'aquesta manera, es convertirà en una de les primeres universitats europees en tenir un mitjà de comunicació diari fet pels estudiants, ha informat la universitat aquest dilluns en un comunicat.

Es tracta d'una iniciativa del grau en Periodisme, que es durà a terme conjuntament amb els graus de Comunicació Audiovisual i Publicitat i Relacions Públiques, a més d'altres graus i màsters de la universitat.

El projecte s'ha presentat aquest migdia a la sala Nau del campus de Poblenou en el marc d'un acte que ha comptat amb la presència del rector de la UPF, Jaume Casals.

El 'Diari de Barcelona' serà produït a la redacció integrada de periodisme de la UPF i es convertirà en una plataforma digital que podrà contenir diverses modalitats de comunicació: diari digital, amb textos i fotografies; documents videogràfics i sonors en algunes de les informacions; radio en format podcast, emissió en directe per 'streaming'; televisió per IP, i nous formats periodístics digitals.

La capçalera, també coneguda popularment com El Brusi per l'etapa que va viure el diari sota les directrius d'Antoni Brusi, va ser fundada l'any 1792. Amb més de dos-cents anys d'història, el 'Diari de Barcelona' ha passat per diverses etapes. Durant gran part del segle XIX es va convertir en el mitjà referent de la burgesia catalana liberal-conservadora. Iniciat el segle XX, el diari va entrar en decadència per les disputes familiars dels Brusi fins que amb l'arribada de la Guerra Civil Espanyola, la capçalera va deixar de publicar.

No va ser fins el 1940 quan va tornar a néixer. Va passar a mans de l'Ajuntament de Barcelona l'any 1985 fins que arribat el 1994 va deixar de publicar-se en paper.  Finalment, el 'Diari de Barcelona' va experimentar un últim tram en format on-line, tot i que l'any 2009 va desaparèixer una de les primeres capçaleres que van sortir al carrer.

Ara la seva vocació és ser un mitjà de comunicació amb una mirada en l'àmbit local, tractarà específicament les informacions de Barcelona i Catalunya, però també amb una atenció rellevant a les notícies del conjunt d'Espanya, d'Europa i de la resta del món.