La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha cancel·lat una exposició fotogràfica sobre soldats ucraïnesos perquè el seu autor, Dmytro Kosatskyi, donava suport i promovia la ideologia nazi a través de les seves xarxes socials. La universitat ha explicat en un breu comunicat que retira les obres i afirma que "desconeixia la ideologia de la persona que les signa". "La UPC rebutja radicalment el nazisme i lamenta la situació creada", conclou la universitat. 

L'exposició Volya libertat portava oberta al públic des del 13 d'octubre a la Biblioteca Gabriel Ferraté de Barcelona. S'havia organitzat a proposta de l'Associació de Veïns de Zona Universitària i s'havia de clausurar el pròxim divendres. ElDiario.es s'ha posat en contacte amb l'associació de veïns, que no s'ha pronunciat encara. L'exposició mostrava la vida dels soldats ucraïnesos en el camp de batalla, molts d'aquests formaven part del batalló Azov, de marcada ideologia ultranacionalista i amb membres neonazis, a qui Kosatskyi ha fotografiat regularment. 

Les xarxes socials i Dmytro Kosatskyi

L'exposició ja portava en marxa un mes quan diversos usuaris de les xarxes socials han fet saltar l'alarma sobre la ideologia de l'autor. Diversos perfils a Twitter ha mostrat algunes de les fotografies i els missatges que compartia Kosatskyi a les seves xarxes socials. Per exemple, directament del seu Twitter els usuaris han recuperat fotografies del fotògraf amb simbologia nazi i, fins i tot, mostrant un plat decorat amb una esvàstica. Quan tota aquesta informació ha arribat a mans de la universitat aquesta s'ha afanyat a tancar l'exposició i mostrar el seu rebuig i ha lamentat la situació.

Segons informa elDiario.es, Kazotsky ha treballat amb diverses agències de notícies com AFP. En el seu perfil de Twitter personal té un enllà del batalló Azov, durament criticat per la seva ideologia ultranacionalista i la simbologia nazi que adopta. El protagonisme d'aquest batalló en la defensa d'Azovtal els ha donat molta visibilitat pública. 

 

Imatge principal: Un grup de militars ucraïnesos fan un homenatge al batalló Azov, de marca ideologia neonazi, que plasma en la seva simbologia, compartida pel fotògraf autor de part de les fotografies de l'exposició de la UPC / Foto: Roman Pilipey (Efe)