Els estudiants faran vaga aquest dijous 9 de maig. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha convocat una vaga als instituts i universitats per exigir la rebaixa de les taxes universitàries.

Sota el lema 'Lluitem per la pública, sortim a guanyar', el SEPC insta els estudiants a "recuperar la universitat" per tal d'avançar cap a la "gratuïtat". Així mateix, el sindicat ha expressat el seu suport a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que reclama regular per llei la reducció de les taxes. "Un curs més i la pública segueix amenaçada i sense garanties de rebaixa. Nosaltres no afluixem", han expressat a les xarxes socials.

El Consell de l'Estudiantat de Catalunya (CEUCAT) dona suport a la vaga estudiantil que reclama una rebaixa del 30% de les taxes universitàries. El CEUCAT, ingrat per diferents consells d'estudiants d'universitats catalanes, ha recordat que des de l'organisme s'ha intentat negociar amb la Secretaria d'Universitats i Recerca una rebaixa dels preus públics que s'ha vist ''frustrada'' per la ''incapacitat'' de l'executiu català d'aprovar els pressupostos de la Generalitat. Per això, des del CEUCAT es denuncia que la situació ''perpetua'' el sistema universitari català en el seu ''dèficit estructural'' i ''dinamita'' qualsevol avenç en la rebaixa de preus. Per això, insta el Govern a aprovar els comptes públics.

Reivindicacions "legítimes i justes"

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha considerat "legítimes i justes" les reivindicacions que el professorat li ha transmès en una reunió del Departament amb el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), però ha reiterat que ara com ara "no hi ha recursos" per atendre-les. Les reivindicacions de caire laboral --sobre les quals hi ha una vaga convocada pel professorat el 16 de maig-- han estat part d'una trobada en què també hi havia representació de les ampes i de l'alumnat. Aquests dos col·lectius han posat sobre la taula necessitats de l'escola inclusiva i la qüestió de les taxes universitàries.

Professors, alumnes i famílies demanaven que s'aprovés per decret llei un increment del pressupost d'Educació de 240 milions d'euros per afrontar aquestes "reivindicacions bàsiques". Bargalló ha recordat que en els darrers quatre anys s'han contractat prop de 8.000 professors per a l'escola pública i que aquest any, "tot i la pròrroga pressupostària", el capítol de despesa de professorat ha crescut un 12% via decret llei.

Precisament, des de MUCE demanava un segon decret llei per a l'ampliació dels 240 milions, però Bargalló ha estat taxatiu en aquest sentit: "No hi ha recursos". Segons Bargalló, en aquest moment el fons de contingència de la Generalitat no disposa d'aquests diners, i ha advertit que és possible que Educació hagi d'utilitzar aquest fons si al final del termini de matriculació fa falta més professorat.

Però, des de MUCE qualifiquen la reunió de "decebedora" i subratllen que els 240 milions que reclamen han de satisfer "les reivindicacions bàsiques de la comunitat educativa", des de l'horari lectiu a la rebaixa de les taxes universitàries, passant per les mesures "urgents i necessàries" per a l'escola inclusiva, el finançament de les escoles bressol, la gratuïtat dels cicles formatius de grau superior o la reducció de ràtios.