Els experts vaticinen que la implantació de la intel·ligència artificial (IA) acabarà amb algunes professions, una profecia que està més a prop d'alguns oficis que d'altres. Entre els primers a reaccionar a aquesta tecnologització de les professions, fins i tot les creatives, han estat els actors de doblatge. El col·lectiu veu en perill la seva feina, ja que aquesta tecnologia pot utilitzar el timbre de veu de l'actor original i adaptar-lo a un altre idioma sense que es noti i, per tant, desprenent-se de la feina dels actors de doblatge. 

Davant d'aquesta situació, el sindicat d'Actors de Veu i Voice Talents (AVTA) a Madrid han fet públic un comunicat en què alerten de la situació. El detonant per denunciar aquest perill per la seva professió ha estat la convocatòria d'actors fa unes setmanes per part d'un estudi madrileny per gravar emocions, l'únic matís que les màquines no poden generar. 

En el comunicat, es proposen mesures per protegir el sector. Per exemple: "Crear la legislació necessària d'acord amb la necessitat anunciada pel Comissari Europeu de Mercat Interior de 'fixar que sigui obligat que les IA s'identifiquin sempre que ho són'". Jaime Roca, president d'AVTA, ha subratllat a El País: "Encara que mai és blanc o negre, té la capacitat de substituir-nos a tots i no ho podrem frenar. Donarà oportunitats, però cal regular-ho".

Posar el fre temporalment a la IA

Experts tecnològics, científics, polítics i empresaris s'han unit per signar conjuntament una carta que alerta dels perills de desenvolupament desenfrenat de la intel·ligència artificial (IA). Tanmateix, la carta no és només una queixa, també és propositiva. Es proposa que els experiments actuals d'IA se suspenguin durant sis mesos. Per què? Per tenir temps per valorar els potencials riscos d'aquesta tecnologia i generar un marc legal sòlid al voltant de la IA. 

"La societat ha fet una pausa en altres tecnologies amb efectes potencialment catastròfics a la societat. Podem fer-ho aquí. Gaudim d'una llarga pausa estiuenca de la IA i no ens afanyem a caure sense estar preparats", es recorda en la carta que porta signatures de figures tan destacades com el director executiu de Tesla, Elon Musk, el cofundador d'Apple Steve Wozniak, els investigadors nord-americans Yoshua Bengio, Stuart Russel o els espanyols Carles Sierra i Ramón López De Mantaras. "La IA avançada podria representar un canvi profund en la història de la vida a la terra, i s'hauria de planificar i gestionar amb la cura i els recursos corresponents", es remarca en la missiva.