La Universitat de Barcelona s'ha situat entre les millors del món en disciplines científiques. Apareix entre les 100 millors del món en diversos àmbits encarats en la ciència en el rànquing Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects 2022. La UB ocupa una oposició especialment destacada en Medicina Clínica, en el número 45 del món. En ciències Agrícoles i Biologia Humana, està classificada en el lloc 75 dels centres universitaris del món. Segons els resultats del nou rànquing, la UB és líder estatal en deu disciplines: Biologia Humana, Medicina Clínica, Infermeria, i Tecnologia Mèdica. A més, té un lideratge compartit amb altres institucions de l’Estat en Farmàcia i Ciències Farmacèutiques, Física, Enginyeria i Ciències Mediambientals, Ciències Agrícoles, Educació i Psicologia. Pel que fa als centres més ben posicionats, la Universitat Harvard i l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) són els que tenen més disciplines en primera posició: 15 i 5 respectivament.

El Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects classifica les universitats en 54 disciplines, agrupades en cinc àrees: Ciències Naturals, Enginyeria, Ciències de la Vida, Ciències Mèdiques i Ciències Socials. Els indicadors que mesura són el nombre de publicacions, el nombre de publicacions en revistes d’alt impacte, l’impacte normalitzat de les citacions, el percentatge de publicacions amb coautoria internacional i els premis guanyats pel PDI.

La UB, la líder dins i fora d'Espanya

Dins de l'àmbit espanyol, la mateixa universitat també ha estat reconeguda com la millor valorada de l'Estat espanyol. Així ho va determinar el prestigiós Rànquing Acadèmic d'Universitats Mundials (ARWU per les seves sigles en anglès) de la Universitat de Jiaotong, a Xangai (Xina), que la situa entre les posicions 151-200. De fet, la UB és l’única universitat de l’Estat classificada entre les 200 millors del món. Aquesta classificació, reconeguda mundialment, analitza al voltant de 1.800 universitats de tot el món i publica el rànquing de les mil millors tenint en compte indicadors com el nombre d'alumnes i l’eficiència acadèmica segons les dimensions, el nombre de cites als treballs dels seus investigadors i el prestigi de les revistes on es publiquen, així com si s'han otorgat premis rellevants com el Premi Nobel a professors o alumnat de la universitat.

De fet, el Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects 2022,  situa la UB com la millor universitat espanyola, la número 151, seguida per la Universitat Autònoma de Barcelona i després ja diversos centres espanyols. La Universitat Pompeu Fabra queda per darrere de les altres dues catalanes, a la posició 401, molt allunyada i avançada per centres com la Complutense de Madrid o la Universitat de Granada.