El  Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha denegat l’obertura de l’oci nocturn la nit de Cap d’Any, tal com li van sol·licitar dilluns la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (Fecalon), juntament amb 55 associacions i gremis de restauració, i, per una altra banda, la Federació Catalana d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm). Les dues  federacions van presentar dos recursos contenciosos administratius contra el tancament de l'oci nocturn i la reducció d'aforament a la restauració decretats per la Generalitat per lluitar contra la covid-19, que no requereixen l’aval judicial perquè no afecten drets fonamentals. En concret, el tribunal ara els denega la mesura de forma cautelaríssima perquè no considera que sigui tan urgent per no donar veu a la Generalitat, a la qual emplaça perquè defensi les seves mesures i presenti els escrits fins al 4 de gener.

En la resolució, la secció tercera de la sala contenciós administratiu del TSJC, en la seva ponderació de drets i anàlisi del conflicte considera “preponderant l’interès general de la protecció de la salut pública”. A més, considera que cal escoltar el Departament de Salut sobre la petició de la patronal perquè el tribunal suspengui les restriccions recollides en la resolució del 23 de desembre passat.

Reacció

El  portaveu jurídic de Fecalon, l’advocat Fernando Martínez, destaca “els perjudicis greus i consolidats” dels sectors afectats, com la restauració i l’oci nocturn, a més d’anunciar “els greus problemes de convivència per a les celebracions i festes il·legals i botellons, que faran més ineficaces les mesures recorregudes”. Fecalon afegeix que “s’ha de lluitar contra l'òmicron com una malaltia comuna més”, com la grip, “però no justifica el tancament dels sectors empresarials com el de l’oci nocturn”.

En els escrits, les entitats demanen la nul·litat de ple dret o almenys la suspensió cautelar urgent de totes les mesures restrictives, incloses el toc de queda nocturn i la limitació de les reunions, ja que les entitats veuen inconstitucional que una comunitat autònoma restringeixi drets per contenir la pandèmia. El Govern va aprovar les restriccions la setmana passada per intentar aturar l'elevat volum de contagis de la sisena onada.

La principal petició de Fecalon és poder reobrir les discoteques almenys la nit de Cap d'Any, una de les més importants pel que fa al seu negoci, i que es pugui circular el dia 1.  Amb aquesta mesura, les entitats de l’oci nocturn asseguren  que també es pot reduir el nombre de botellons, que s’espera que siguin massius per celebrar l’entrada del 2022. En concret, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) preveu més de 1.500 botellons i festes il·legals per Cap d'Any a causa de les restriccions i el col·lapse dels serveis policials i d'emergències. 

 

Peticions

El secretari general de Fecalon, l’advocat Fernando Martínez, ha estat el responsable de la coordinació jurídica d’aquest nou recurs a la sala tercera contenciosa administrativa del TSJC, a la qual també s’han afegit 55 associacions del sector, com ara els gremis de restauració i associacions de DJ. En concret, Fecalon sol·licita que se suspengui el tancament de les activitats recreatives musicals, sales de concents i cafès teatres i de concerts a les 00.30 hores, a excepció de les poblacions on existeixi el toc de queda. I que es deixi sense efecte la limitació de l’aforament de les activitats d’hostaleria i de restauració al 50%, o subsidiàriament que la reducció sigui únicament  al 75% de l’aforament. També se sol·licita que s'aixequi la suspensió total de les activitats dels locals de karaoke, bars musicals i locals on no hi ha pistes de ball. I finalment, es demana que a tots aquests locals de l’oci nocturn se’ls permeti obrir l’1 de gener, i el seu desplaçament, tot exhibint l’entrada.

El TSJC va aprovar el toc de queda, d’una a sis del matí, fins al 7 de gener amb poblacions de més de 10.000 habitants amb un índex superior als 250 casos per 100.000 habitants, i alguns municipis, del seu voltant. També va validar el límit de reunions a deu persones en l’àmbit públic i privat. A més a més, manté l’ús del passaport covid-19.

 

Foto principal: Un treballador en un local nocturn / ACN