La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) preveu més de 1.500 botellons i festes il·legals per Cap d'Any a causa de les restriccions i el col·lapse dels serveis policials i d'emergències. En paral·lel, aquesta associació recorda que segueix pendent de la resolució del TSJC per intentar que les activitats legals puguin obrir la nit de Cap d'Any mentre reactiva la seva bústia per denunciar festes il·legals. Així doncs, cal recordar que sense oferta de locals d'oci nocturn i amb els bars i restaurants tancats des de la una de la matinada, les trobades de més de deu persones en llocs no adequats i sense mesures de seguretat i inaccessibles per la policia "es dispararan a Catalunya", asseguren.

La Fecasarm demana ser escoltada: "Volem mostrar la nostra preocupació per les conseqüències de la inexistència total d'oferta d'oci nocturn legal, així com d'oferta de restauració des de la una de la matinada durant la nit de Cap d'any, degut a les restriccions imposades. En aquest sentit, per segon any consecutiu en aquestes dates, estem detectant una important i creixent oferta de festes il·legals, cosa que desembocarà en episodis iguals o pitjors que els viscuts el  mes de setembre passat, alimentats per les bones temperatures previstes i pel fet que la gran majoria de municipis no tenen toc de queda". Així doncs, la meteorologia i el repartiment de la mesura del toc de queda també podrien ser dos elements que accentuessin les celebracions.

El perill d'aquestes festes, com recentment s'ha comprovat en la il·legal celebrada al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, és que s'anuncien sempre en "secret location" i no es revela el lloc fins el darrer moment i per missatge directe als que n'han adquirit l'entrada. La gran majoria són convocades a través de les xarxes socials i plataformes de missatgeria instantània com Telegram. La federació Fecasarm ha obert una bústia de denúncies, a través de denuncia@fecasarm.cat, i en constata l'augment: "Hem rebut, en tan sols un dia, deu denúncies de festes de Cap d'Any il·legals previstes perquè se celebrin arreu del territori, de les quals hem donat trasllat als departaments de Salut i Interior". A més, també han publicat alguns cartells d'aquestes raves que els han fet arribar.

festa cap d any 1

festa cap d any 2

Cartells i captures de pantalla a Instagram anunciant festes il·legals / Font: Fecasarm

Les dades que anuncia Fecasarm són molt més altes que les registrades fa un any. En total es van fer 90 inspeccions a locals i durant tota la nit es van aixecar 544 actes per mobilitat no permesa, no portar mascareta o ser més de 10 persones en les trobades. A més, la policia va registrar 30 incidents amb baralles. Entre les policies locals i els Mossos d'Esquadra es van fer 37 detencions. A més, es van detectar quatre grans festes il·legals Llinars, en una discoteca de Cornellà, en un hotel de Santa Perpètua de la Mogoda i en una casa de colònies de Girona. A Llinars la festa rave es va fer en una nau de la C-251, on es calcula que hi havia 150 persones i va ser la més sonada. Pel que fa a les festes de Cornellà i Santa Perpètua, es van aixecar actes als propietaris de la discoteca i de l'hotel. També als propietaris de la casa de colònies, on hi havia 16 persones sense mascareta.

 

Fotografia de portada: Imatge de recurs de turistes de botelló