El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tornat a avalar les mesures anticovid proposades pel Procicat de la Generalitat i que obliguen a certes restriccions en algunes activitats. La principal mesura és l'obligació de presentar el passaport covid de vacunació o test anticovid per entrar als locals d'oci nocturn i assistir a celebracions on hi hagi ball. Les restriccions proposades pel Procicat duraran 14 dies.

El 4 de novembre el TSJC ja va avalar per primera vegada la mesura del passaport covid per accedir a les discoteques i sales de festa. La primera concessió era, també, per a 14 dies. Ara el Govern prorroga la mesura mentre estudia implantar-la en altres àmbits. El TSJC ha explicat que la secció 3 de la sala contenciosa ho ha aprovat aquest dijous després de la petició de la Generalitat, que necessita l'aval judicial per aplicar o prorrogar mesures que afecten drets fonamentals. Aquest dimecres, el pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) va aprovar prorrogar durant 14 dies les restriccions vigents des del 5 de novembre, i després el Govern va demanar al TSJC que l'avalés.

Els jutges assenyalen que "malgrat el temps que ha passat, aquest tribunal no desconeix la substancial rellevància de la pandèmia mundial" de coronavirus que encara està en una situació compromesa, en paraules de la interlocutòria. Es basen en la sentència del Tribunal Suprem (TS) que ja va avalar utilitzar el passaport covid tot i que afecta els drets a la igualtat, la intimitat i la protecció de dades, anteposant la protecció de la salut.

 

 

 

Els jutges creuen que requerir el certificat covid per a aquests espais és una forma idònia de contenir els contagis, ho consideren necessari i proporcionat "tenint en compte que suposen la possibilitat de reobertura de moltes activitats que havien quedat paralitzades o suspeses".

El passaport per evitar l'impacte econòmic

La presidenta del Comitè Científic Assessor de la Covid, Magda Campins, ha valorat la situació del coronavirus actualment a Catalunya i ha assegurat que, per ara, no hi ha sobre la taula la possibilitat de recuperar mesures més restrictives com la limitació horària o el tancament d'alguns sectors. En canvi, Campins ha augurat que la següent mesura que es prendrà és l'ampliació de l'ús del certificat covid

"El proper pas, si calgués, seria ampliar la necessitat del certificat covid més enllà de l'oci nocturn", ha confirmat la doctora. Sectors com la restauració o els gimnasos serien dels primers a incorporar l'ús del certificat. La doctora considera que és l’opció que menys impacte tindria sobre l'activitat econòmica.